„Aleksandar Nevski“ spreman da brani Rusiju!

Druga po redu podmornica klase „borej“, „Aleksandar Nevski“, uspešno je završila trogodišnje testove i zvanično ušla u vojnu službu. Nova ratna mašina dugačka je 170 metara, može da zaroni na 450 metara dubine, kreće se brzinom do 54 kilometra na sat i nosi 16 balističkih raketa „bulava“.

Ruska mornarica dodala je u svoj arsenal još jedan adut, podmornicu Aleksandar Nevski. Druga po redu iz klase „borej“, pripada novoj generaciji podmornica koje će činiti kičmu ruske pomorske moći.

Svečana ceremonija uključivanja u službu održana je u brodogradilištu u Severodvinsku, a o važnosti nove ratne mašine dovoljno govori i prisustvo ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

„Zastava svetog Andreja koja je borbeni grb podmornice simbolizuje njenu spremnost da brani interese svoje zemlje na moru“, istakao je Šojgu.

Podmornica je od 2010. godine podvrgnuta rigoroznim testovima, a u septembru je završila je sve probe, uključujući i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa „bulava".

„Sproveli smo oko 14 morskih putovanja. Pokazala se veoma pouzdanom, a zadovoljni smo i njenom brzinom i manevarskim sposobnostima“, naveo je kapetan prve klase na podmornici Vasili Tankovid za Raša tudej.

„Aleksandar Nevski“ je druga podmornica klase „borej“ u ruskoj mornarici. Pre nje u januaru je u zvaničnu službu ušla „Jurij Dolgoruki“, nazvana po ruskom vladaru kojeg mnogi smatraju za osnivača Moskve.

U izgradnji su još dve podmornice klase „borej“, uključujući „Vladimira Monomaka“, koja je na testiranju, i „Knez Vladimir“, trenutno na suvom doku.

Planira se da osam ovih podmornica uđe u službu, a pet od njih, počev od „Kneza Vladimira“, bude unapređeno u verzije klase „borej“, koje mogu da nose 20 „bulava“ raketa, umesto 16 koliko originalne verzije imaju.

Podmornice klase „borej“ su 170 metara dugačke, mogu da zarone 450 metara, a pod vodom se kreću brzinom od 54 kilometra na sat. Osim balističkih raketa, ove ratne mašine su opremljene torpednim cevima kalibra 533 milimetara i „rpk-2 Vijuga“ protivpodmorničkim raketnim sistemima.

broj komentara 36 pošalji komentar
(utorak, 24. dec 2013, 20:22)
Страхоте рата [neregistrovani]

Познавао сам Немца који је...

12 година служио у подморници!То нећете наћи ни сајенсфикшн романима!

(utorak, 24. dec 2013, 15:36)
Terminator [neregistrovani]

Interesantno

Interesantno je to sto se ovi, koji gledaju u USA i NATO kao u bogove, istinski saosjecaju sa miroljubivim svijetom - pa pisu kako Rusi ne bi trebalo da proizvode tako strasne stvari kao sto su nuklearne podmornice, rakete.... Rusijo, radi, pravi, usavrsavaj naoruzanje i sve ostalo kad mozes!

(utorak, 24. dec 2013, 15:30)
anonymous [neregistrovani]

@ što Rusija ima himnu od bivšeg SSSR-a

Само је мелодија (изузетна , врло химнична ,прихваћена од народа) химне СССР-а , а речи су нове и славе Русију.

(utorak, 24. dec 2013, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Re: sto Rusija ima danas himnu od bivseg SSSR-a?

Prvo, nije ista himna, u pitanju je adaptacija i reci himne nisu iste. Drugo, u pitanju je kvalitetno muzicko delo. Trece, ta himna je simbol kontinuiteta, sto znaci da Rusi danas na neki nacin odaju priznanje svemu sto je bilo dobro u tom spornom periodu istorije (a koji nije sporan?). Ta himna je simbol pobede nad nacizmom, koja je kostala Ruse milione zrtava. Zar sada treba da zaborave na sve te ljude koji su se, pre svega, borili za svoju zemlju? Rusi su (pametno) uzeli sve sto valja iz svoje istorije, bez obzira na ideologiju. Tako npr. imamo himnu koja je slicna sovjetskoj ali i brod ruske mornarice koji se zove Petar Veliki.

(utorak, 24. dec 2013, 15:16)
anonymous [neregistrovani]

одговор за "kursk"

Господине Милораде , зар је толико важно што је човек направио грешку при куцању имена подморнице "Курск"?
Много је важније оно што је саопштио у коментару ...биће да Вама то смета ?

(utorak, 24. dec 2013, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

podmornica

pamento!!!70 % površine zemlje čine okeani sa ovakvim podmornicama možeš da budeš prisutan svuda.podmornica ima 16 balističkih raketa najbolje odbrane mogu da skinu maximalno trećinu raketa što znači da deset raketa prolazi 100% u prevodu netreba se igrati sa rusima.

(utorak, 24. dec 2013, 12:40)
Славиша [neregistrovani]

Сила расте

Русија војно јача свкау секунду. На западу то тренутно само проматрају са страхом. Ко зна шта све држе у рукаву али само не дај Боже рата.

(utorak, 24. dec 2013, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

Јачај , Русијо!

Напред велика Русијо , јачај све моћнија . Вперјод !(по Руски)

(utorak, 24. dec 2013, 11:48)
anonymous [neregistrovani]

da

upravo tako

(utorak, 24. dec 2013, 11:47)
Pavle [neregistrovani]

Moc je moc

Rusija mora da bude jaka zbog balansa u svetu. A to joj i omogucava i sebe da brani od lesinara (Kapitalisti) koji vladaju svetom.