Читај ми!

Robot-astronaut ćaskao sa pravim kosmonautom

Testirajući sposobnosti prvog humanoidnog robota, koji nije programiran da daje „gotove“ odgovore, japanski astronaut razgovarao je sa njim u svemiru. „Kirobo“ je otkrio šta bi želeo da mu Deda Mraz donese, kao i da se navikao na bestežinsko stanje.

Prvi humanoidni robot „Kirobo“ u svemiru je razgovarao s japanskim astronautom i rekao da mu ne smeta bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i da bi od Deda Mraza voleo da dobije igračku - raketu.

Snimci na kojima „Kirobo“ i astronaut Koići Vakata ćaskaju na japanskom objavljeni su danas, a razgovor je obavljen u okviru eksperimenta koji treba da testira funkcije robota.

Vakata je rekao robotu-astronautu da mu je drago što su se upoznali i upitao ga kako se oseća na stanici na kojoj nema gravitacije, a „Kirobo“ je odgovorio: „Već sam se navikao, nema problema“.

Japanski naučnik Tomotaka Takahaši, koji je idejni tvorac ovog robota, rekao je da nije moglo da se pretpostavi kako će se snaći u ovakvim situacijama zato što nije programiran da daje „gotove“ odgovore, već sam treba da sroči rečenice, koristeći termine iz svog rečnika.

Visok je 34 centimetra, a poslat je u avgustu u svemir iz Tanegašime, na jugozapadu Japana. Uoči poletanja rekao je novinarima: „Mali korak za mene, veliki skok za robote“.

Robot je nazvan „Kirobo“, što je kovanica nastala od dve japanske reči koje znače „nada“ i „robot“.

Najveći izazov za konstruktore bio je da naprave robota koji može da se kreće i govori u prostoru bez gravitacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво