Читај ми!

„Mustang“ za 21. vek

Retko koji automobilski zaljubljenik će reći da mu se ne sviđaju američki, takozvani "muscle car", automobili iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Sjajni dizajn i „čudo“ ispod haube uvek su privlačili pažnju, a možda i najpopularniji među njima bio je „ford mustang“. Sada je legendarni četvorotočkaš spreman i za 21. vek.

Američki sportski automobili iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka postali su legendarni među entuzijastima četvorotočkaša. Ako bi jedno vozilo trebalo izdvojiti većina bi se složila da je to „ford mustang“.

Prvi put osmišljeni i pravljeni u vreme kada niko nije pitao za cenu goriva i kada su performanse i „šmekerski“ izgled bile jedino važne, „mustang“ je obeležio jedno doba. Naročito nakon filma Bulit sa Stivom Mekvinom. 

Ipak, poslednjih decenija američki automobili visokih performansi, takozvani "muscle cars", počeli su da gube tržišnu trku za ekonomičnijim evropskim i azijskim četvorotočkašima.

Osim toga, i dizajneri novih modela nekako nisu ispunili očekivanja za onim starim „šmekerskim“ izgledom, koji je toliko bio popularan nekada.

Međutim, „Ford“ je sad odlučio da uvede „mustanga“ u 21. vek. Spajajući klasičan izgled sa modernim dizajnom, kombinujući sa time nove tehnologije i čineći ga mnogo efikasnijim i ekonomičnijim.

Moderan izgled dobro je uklopljen sa tradicionalnom prednjom rešetkom, kao i sa klasičnom postavkom zadnjih svetala.

Prvi put u istoriji „mustanga“, izuzev modela „kobra“ 1999. godine, „Ford“ je izbacio arhaičnu osovinu i zamenio je nezavisnim zadnjim vešanjem. Zaljubljenici u brza kola decenijama već traže to od „Forda“, ali je američka kompanija to tvrdoglavo odbijala do sada.

Sve je to lepo, ali zna se šta je srce svakog „mustanga“. Ono ispod haube.

Budući vlasnici moći će da biraju između tri tipa motora. "V6" sa 305 konjskih snaga, petolitarski "V8" sa 420 i, možda i najinteresantniji, turbo "V4" sa 305 konjskih snaga i zapreminom od 2,3 litra.

Performanse, potrošnja i cena još nisu saopšteni. Jedino što je sa sigurnošću najavljeno jeste da će se novi „mustang“ pojaviti 2015. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи