Читај ми!

„Majkrosoft“ pravi „antistres“ grudnjak

Tim naučnika kompanije „Majkrosoft“ dizajnirao je „pametni“ grudnjak, koji može da prepozna stres, a prototip proizvoda sadrži prenosne senzore koji analiziraju aktivnosti srca i kože. Ovo „čudo od tehnike“ treba da olakša i poboljša praćenje raznih zdravstvenih stanja, poručuju stručnjaci.

Stručnjaci u kompaniji „Majkrosoft“ dizajnirali su „pametni“ grudnjak koji može da prepozna stres, a prototip proizvoda se sastoji od prenosnih senzora koji prate srčane i aktivnosti kože, kako bi se uočila promena raspoloženja, navodi Bi-Bi-Si.

Cilj razvoja ovog grudnjaka sa senzorima koji analiziraju aktivnosti srca i kože, jeste da se sazna da li nova nosiva tehnologija može da pomogne u sprečavanju prejedanja koje je podstaknuto stresom.

Podaci o raspoloženju nosioca mogu se videti pomoću specijalnih aplikacija na pametnim telefonima i na osnovu njih predvideti kada će nastupiti takozvano „emocionalno prejedanje“.

Tim stručnjaka za vizualizaciju i interakciju je ugradio u grudnjak elektrokardiogram, žiroskop i akcelerometar, kao i senzore koji prate elektro-dermalne aktivnosti.

Korišćenje ovog grudnjaka bilo bi idealno, ističu idejni tvorci „pametnog“ grudnjaka, jer omogućava da se prikupi elektrokardiogram „vrlo blizu srca“.

Isti napori da se napravi sličan grudnjak za muškarce je bio manje uspešan, uglavnom zbog toga što su senzori bili smešteni suviše daleko od srca.

Testiranje ovog grudnjaka bilo je sprovedeno na šest žena koje su ga nosile po šest sati dnevno u periodu od četiri dana, a naučnici su saopštili da je ovaj test za njih bi prilično naporan, jer je grudnjak morao da se električnim energijom puni na svaka tri do četiri sata.

Izuzetno brzo prihvaćena nosiva tehnologija se sve više koristi za praćenje raznih zdravstvenih stanja, pa je prošlog meseca javnosti predstavljen grudnjak koji je povezan sa Tviterom, koji se oglašavao svaki put, kada se skine, kako bi ohrabrio žene na samopregled dojki, dok je prošle godine jednoj američkoj kompaniji odobren patent za rad na nosivom uređaju koji analizira toplotu grudi kako bi eventualno otkrio rak dojke.

U međuvremenu, kao odgovor na seriju silovanja žena u Indiji, tri studenta su napravila grudnjak sa senzorima i električnim kolima koji se aktivira svaki put kada neko pokuša da uhvati za grudi ženu koja ga nosi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи