Читај ми!

„Zeka“ poleteo ka Mesecu!

Kina je lansirala svoj prvi Mesečev rover, koji bi, ako sve prođe po planu, na Zemljin prirodni satelit trebalo da sleti sredinom decembra. Kada sleti iz njega će izaći vozilo neobičnog naziva „Zec od žada“, koje će ispitati Zaliv duga.

Iz centra za lansiranje satelita Sjičang, na jugozapadu Kine, lansiran je prvi kineski Mesečev rover, što je direktno prenosila državna televizija.

Rover koji u sebi nosi specijalno vozilo nazvano „Zec od žada“, trebalo bi da stigne na Mesec sredinom decembra sa zadatkom da tokom tri meseca istražuje predeo nazvan Zaliv duga.

Ovo će biti treći Mesečev rover. Prethodni, američki i sovjetski, lansirani su još pre više decenija.

Kinezi nameravaju da do 2020. godine oforme stalnu svemirsku stanicu, a jednog dana i da pošalju ljudsku posadu na Zemljin satelit.

Za naziv rovera „Zec od žada“ u anketi se izjasnilo 3,4 miliona Kineza. Ovo ime potiče od drevnog kineskog mita o zecu koji živi na Mesecu, kao ljubimac mesečeve boginje Čang'e.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара