Читај ми!

„Brod slobode“ - prvi plutajući grad!

Život na moru bi, uz ideju kompanije "Freedom Ship International", zaista mogao da postane stvarnost! U okviru 25-spratnog plutajućeg kompleksa nalazile bi se bolnice, škole, prodavnice, parkovi, pa čak i mali aerodrom. Mesta bi bilo za 40.000 stanovnika! U „Brod slobode“ trebalo bi da bude uloženo 10 milijardi dolara.

Ukoliko vizija jedne firme sa Floride postane stvarnost, imućni ljudi bi uskoro mogli da priušte život na otvorenom moru, da krstare planetom u velikom „plutajućem gradu“, piše britanski Telegraf.

U takozvani „Brod slobode“ (Freedom Ship) trebalo bi da bude uloženo 10 milijardi dolara, a na njemu će uživati čak 40.000 ljudi! U okviru plutajućeg kompleksa nalazile bi se bolnice, škole, prodavnice, parkovi, pa čak i mali aerodrom.

Plovilo bi imalo 25 spratova, bilo bi dugačko jednu milju (1.609 metara), a teško 2,7 miliona tona.

Brod bi bio toliko veliki da ne bi mogao da pristane ni u jednu jedinu luku na svetu.

Umesto toga, „Brod slobode“ bi pravio krug oko sveta svake dve godine, a povremeno bi se usidrio na otvorenom moru u blizini velikih gradova, kako bi svojim putnicima-stanovnicima omogućio da uživaju na najatraktivnijim svetskim destinacijama.

Prema planu konstruktora, 70 odsto vremena trebalo bi da bude usidren, a 30 odsto provodio bi u plovidbi.

Brod bi istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država napuštao u junu i preko Atlantika bi stizao u Evropu. Zatim bi prvo obišao severne predele - obale Škotske i Skandinavije - da bi se potom spustio do Gibraltara i uplovio u Sredozemno more.

Božićne praznike stanovnici plutajućeg grada provodili bi na severu Afrike, dok bi se u januaru spustili do rtova Južne Afrike. Brod bi potom nastavio ka Australiji, onda ka Aziji, a zatim bi, preko Pacifika, u septembru stizao do zapadne obale SAD.

U poslednjim mesecima druge godine svog putovanja, grad na vodi bi oplovio Južnu Ameriku i obilazeći metropole poput Buenos Ajresa i Rio de Žaneira, vratio bi se na svoju početnu tačku - istok SAD.

Ukoliko bi stanovnici „Broda slobode“ osetili potrebu za čvrstim tlom pod nogama, uvek bi mogli da napuste „plutajući grad“ letom sa aerodroma na gornjoj palubi.

Plutajući kompleks, pored 40.000 stanovnika, ima kapacitete da dnevno primi dodatnih 30.000 gostiju, a za njih 10.000 obezbeđen je i smeštaj ukoliko bi želeli da prespavaju na brodu. U posadi broda bi radilo čak 20.000 ljudi.

Rodžer Guč, direktor i potpredsednik kompanije koja rukovodi projektom „Broda slobode“ "Freedom Ship International", kaže da je srećan što može da najavi da je, nakon odlaganja projekta usled ekonomske krize, izgradnja „plutajućeg grada“ ponovo izvesna.

„'Brod slobode' biće najveće plovilo ikad napravljeno, i prvi plutajući grad“, naveo je Guč.

Prema njegovim rečima, reč je o veoma skupom projektu, a globalna ekonomija u poslednjih nekoliko godina nije bila baš otvorena za napredne projekte poput ovog.

„U poslednjih šest meseci beležimo sve veće interesovanje i nadamo se da ćemo prikupiti prvih milijardu dolara kako bismo započeli izgradnju“, poručio je Guč.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво