Читај ми!

Lutajući grad budućnosti na gusenicama

Revolucionarni projekat nazvan „Veoma velika struktura“, delo španskog arhitekte Manuela Domingeza predstavlja ekološki grad, koji će uz pomoć gusenica moći da luta širom sveta.

Mladi španski arhitekta Manuel Domingez napravio je revolucionarni projekat nazvan „Veoma velika struktura“, koji je u suštini ekološki lutajući grad na gusenicama, metropolis koji će, sa svojim građanima, bukvalno krstariti kuda im se prohte, piše Dejli mejl.

Nomadski grad, projektovan na osnovu ideje britanskog arhitekte Rona Herona, biće samoodrživ, odnosno ceo proces proizvodnje hrane, struje, reciklaže i svih drugih vitalnih aktivnosti odvijaće se u njemu.

Domingez je na ideju da oživi Heronovu viziju došao razmišljajući o brzini kojom se menja svetska ekonomija i o nestalnosti ekonomije.

„Moja vizija je bila da pomoću gusenica ceo grad pomerimo u područje u kojem je ekonomija kompatibilna s potrebama građana grada koji hoda. Želeo sam da stvorim zatvoren sistem u kojem će se uspešno rukovoditi materijom i energijom“, kaže Domingez.

„Veoma velika struktura“ imaće, prema projektu, sve što jedan metropolis treba da ima: Bulevare, solitere, poslovne zgrade, stambene četvrti, elektrane, sportsku infrastrukturu, škole, univerzitete, bolnice, biblioteke.

Domingezov neposredni uzor bio je Britanac Ron Heron, koji je pre pola veka projektovao „Hodajući grad“, robotsku strukturu koja bi se slobodno kretala po celom svetu.

Heron je sanjao o izgradnji mnogo hodajućih gradova, koji bi mogli da se povezuju jedni s drugima i stvaraju „hodajuće metropolise“ kada je to potrebno.

Domingez je, kao i Heron, kao najvažniji zadatak sebi zadao stvaranje grada s čistom energijom, pa se njegova „Veoma velika struktura“ strujom napaja iz solarnih i vodoničnih elektrana i vetrogeneratora, koji se nalaze na ivicama grada.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара