Читај ми!

I Indija leti na Mars!

Istorijski dan za Indiju! Iz svemirske baze na ostrvu Šriharikota lansirana je raketa koja treba da stigne do Marsa. Indija se time, kao prva zemlja Azije, pridružila nekolicini država koje će stići do Crvene planete.

Misija, vredna 73 miliona dolara, počela je po podne po lokalnom vremenu, lansiranjem rakete iz svemirske baze na istoku zemlje. Indija očekuje da će time prikazati svoje tehnološke i naučne moći i otvoriti vrata za nove investicije.

Raketa, teška 1,3 tone, opremljena je instrumentima kojima treba da se utvrdi da li na Marsu postoje tragovi metana, i šta je sa vodom koje je, kako se veruje, na Marsu bilo u velikim količinama.

Očekuje se da će u Marsovu orbitu stići 24. septembra 2014. godine. Planirano je da tamo ostane šest meseci.

Istraživač Instituta za odbranu u Nju Delhiju, Ažej Lele, kaže da je cilj
misije da se ispita površina i atmosfera Marsa, kao i da utvrdi koji uslovi mogu da omoguće život i gde bi još u univerzumu on mogao da postoji.

U američkoj Agenciji za istraživanje svemira, NASA, navijaju za Indiju i kažu da će neke od podataka koristiti za svoja istraživanja.

Do sada su jedino Sjedinjene Američke Države, Rusija i Evropa uspešno lansirale svemirske letelice na Mars.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво