Читај ми!

Japanci topom gađaju asteroid!

Specijalni svemirski top, razvijen za japansku svemirsku letelicu „Hajabusa 2“, uspešno je testiran i sledeće godine kreće u misiju da raznese asteroid i prikupi uzorke sa njega. Istraživaće se asteroid "1999 JU3", za koji se veruje da sadrži mnogo organskih materija i vode.

Jedinstveni svemirski top, razvijen za japansku svemirsku letelicu „Hajabusa 2“, uspešno je testiran na Zemlji u pripremama za misiju 2014. godine, piše Dejli mejl.

Tokom svog svemirskog putovanja, top će razneti asteroid i prikupiti uzorke sa njega.

Istraživaće se asteroid trenutno poznat kao "1999 JU3", za koji se veruje da sadrži mnogo organskih materija i vode.

Letelica bi cilj trebalo da dostigne sredinom 2018. godine, a na Zemlju bi trebalo da se vrati 2019. godine.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), saopštila je da je test bio uspešan i da je moguće lansiranje topa već sledeće godine.

Misija bi trebalo da počne u decembru 2014. godine, a letelica će prikupiti uzorke iz unutrašnjosti asteroida.

Opremljena je uređajem za pucanje po površini asteroida sa udaljenosti od 100 metara, metalnim granatama koje se kreću brzinom od dva kilometra u sekundi.

Kada 2018. godine stigne na asteroid, „Hajabusa 2“ će posmatrati celu površinu asteroida različitim instrumentima za daljinsko očitavanje.

Tada će na površinu asteroida biti puštena mala letelica „Maskot“ i rover „Minerva 2“, koji će detaljno istraživati njegovu površinu.

JAXA se nada da će se na ovaj način stvoriti mali krateri iz kojih će naučnici moći da izvuku sveže uzorke, koji će im pomoći u proučavanju istorije formiranja asteroida, ali i u otkrivanju načina nastanka našeg sistema.

Japanski naučnici zaintrigirani su asteroidom "1999 JU3" jer misle da je vrlo malo izmenjen od formiranja Sunčevog sistema, a istraživanjem asteroida aktivno su počeli u misiji „Hajabusa“, koja se na Zemlju vratila u junu 2010. godine nakon istraživanja asteroida „Itokava“. „Hajabusa“ na japanskom znači soko.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи