Читај ми!

Penzija u dubokom svemiru

Uspešno je okončao svoju misiju i biće „parkiran“ u dubokom svemiru, daleko od Zemlje. Tamo će ostati vekovima. Poslednju komandu satelit „Plank“ će primiti u sredu.

Svemirska opservatorija „Plank“, čiji je zadatak bio da istražuje duboki svemir, otići će ove nedelje u penziju nakon uspešne četvorogodišnje misije tokom koje je otkriveno da je naš univerzum 80 miliona godina stariji nego što se ranije mislilo, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Jednom ugašen, satelit će biti „parkiran“ u bezbednu orbitu oko Sunca, daleko od Zemlje i Meseca, gde će ostati stotinama godina.

U ESA navode da je na „Planku“ već počelo pražnjenje rezervoara za gorivo, a da će isključenjem transmitera teleskop definitivno „zaćutati“.

Procedura kojom će svemirska opservatorija „Plank“ biti stavljena u „trajnu bezbednu konfiguraciju“ slična je onoj koja je korišćena prilikom gašenja njegovog blizanca po konstrukciji, teleskopa „Heršel“.

Zajedno su lansirani 2009. godine – satelit „Heršel“ je imao zadatak da proučava poreklo zvezda i galaksija, dok je „Plank“ pratio ostatke radijacije nakon Velikog praska, kojim je pre 14 milijardi godina nastao univerzum.

Nazvan po nemačkom fizičaru i osnivaču kvantne teorije Maksu Planku (1858-1947), satelit je bio opremljen džinovskim teleskopom koji je merio temperaturu kosmičke mikrotalasne pozadine (CMB).

Prošlog marta, ESA je predstavila snimak radijacije preostale od Velikog praska koji se sastoji od 50 miliona piksela i koji je napravljen kompilacijom podataka koje je orbiter prikupio.

„Ovo je ogroman korak u našem shvatanju porekla univerzuma“, rekao je Žan-Žak Dorden, generalni direktor ESA, prilikom objavljivanja snimka najstarije svetlosti u kosmosu.

Podaci su predstavljali dokaz da se svemir širi sporijim tempom nego što se ranije mislilo, te da njegova starost iznosi 13,82 milijarde godina.

Isključenje satelita biće obeleženo u sredu malom svečanošću kada će naučnik projekta Jan Tauber poslati „Planku“ poslednju komandu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи