Читај ми!

Lovci „F-16“ lete bez pilota

Prvi let bespilotnog aviona „F-16“ uspešno je izveden iznad Meksičkog zaliva. Modifikovanim lovcem, koji je u vazduhu bio savršen, upavljala su dva pilota sa zemlje. Iz „Boinga“ kažu da su već šest lovaca prilagodili, te da će biti korišćeni u obuci pilota.

Kompanija „Lokid Martin“ testirala je svoj novi projekat - bespilotnog lovca „F-16“, a uspešno je izveden i prvi let. Dva pilota kontrolisala su avion za vreme kružnog leta od baze na Floridi do Meksičkog zaliva.

Bespilotni američki lovac je leteo na visini od 12,2 kilometra, pri brzini od 1,47 maha, a izveo je nekoliko manevara.

Pratila su ga dva aviona koja su ga držala „na oku“, a nosila su, za svaki slučaj, i borbeni arsenal.

Prilikom leta izmereno je i opterećenje od 7 G, a sposoban je i za manevre koji bi izazvali i opterećenje od 9 G, što piloti ne bi mogli da izdrže.

„Leteo je savršeno, sve je sjajno radilo. Sletanje je takođe bilo odlično, možda i najbolje koje sam ikada video“, rekao je inženjer Pol Sejas, šef projekta.

Kompanija „Boing“ saopštila je da je ukupno šest aviona modifikovano, a oznaka rediznajniranih lovaca je „QF-16“.

Uprkos tome što iz „Boinga“ kažu da bi bespilotni lovci „F-16“ mogli da posluže za trening novih pilota, mnogi smatraju da će se koristiti i u vojne svrhe.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво