Читај ми!

Uđite u „kuću budućnosti“!

Nije san o idealnom životu već java: pritiskom na dugme može se uključiti grejanje, spuštati roletne, pa čak i nadzirati šta deca gledaju na televiziji. Sve to kontroliše se sa mobilnog telefona iz doma, njegove neposredne blizine ili, pak, sa posla. Vidite šta sve može „kuća budućnosti“!

Sve magazinske vesti možete pronaći i na našim Fejsbuk i Tviter stranicama.  

Tržište automatizovanih kuća doživelo je pravi procvat. Svi kućni poslovi mogu da se obavljaju jednostavnim dodirom na ekran tableta ili mobilnog telefona, a da ne morate ni biti u kući!

Dok ste na poslu, možete SMS-om uključiti mikrotalasnu rernu da podgreje hranu, a na vaš mobilni stići će obaveštenje da je večera, takoreći, sama sebe spremila.

Prema rečima Robina Šeparda, specijaliste za kućnu automatizaciju, sve se može kontrolisati putem interneta - šporet, lusteri, klima uređaj.

„Možete čak sa mobilnog telefona da birate kada ćete koju sobu da zagrevate i tako pazite koliko novca trošite na struju“, rekao je Šepard.

Potpuno opremanje „kuće budućnosti“, koju je kompanija „Kornflejk“ nedavno predstavila u Londonu, koštalo je više od dva miliona evra.

Stručnjaci kažu da se cene tehničke opreme prepolove na svakih godinu dana, pa broj ljudi koji mogu sebi da priušte tako nešto vremenom će rasti.

„Tržište takozvanih pametnih kuća doživelo je ogromne promene u poslednje vreme. Stvari koje su nekada bile luksuz, sada se masovno proizvode i postaju dostupne mnogima“, istakla je Elizabet Mid, analitičar tržišta.

Zahvaljujući tehničkim dostignućima, brojni kućni poslovi sada će moći da se obavljaju gotovo bez ikakvog fizičkog napora. Nameće se pitanje da li će to ljude učiniti lenjim?

„Želeli smo da ljude rasteretimo brige o kućnim poslovima, kako bi imali više vremena da se posvete sebi. Kako će to vreme iskoristiti, stvar je njihovog ličnog izbora“, objasnio je Šepard.

Mogućnost da u svojoj kući ne mora ni prstom da se makne očigledno deluje privlačno mnogim Evropljanima.

Prošle godine, tržište automatizovanih kuća ostvarilo je promet od 223 miliona evra, a predviđa se da će se taj iznos udvostručiti već do 2017. godine. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи