Читај ми!

Zub javlja lekaru šta jedete i pijete!

Za sve one koji ne mogu sebe da nateraju da se pridržavaju dogovorenog sa lekarom stiže lek. Ukoliko jedete masnu hranu, pušite ili pijete alkohol, vaš lekar će to odmah saznati, a „ptičica“ koja će mu to javiti je vaš zub!

Čak i u najozbiljnijim situacijama kada im je život zdravstveno ugrožen, većina ljudi nije uvek iskrena prema svom lekaru. Što bi doktor Haus rekao: „Pacijenti uvek lažu“.

Taj problem bi mogao uskoro da bude rešen izumom naučnika Univerziteta u Tajpeju. Naime, razvili su lažni zub koji služi kao oralni senzor i registruje sve što jedete i pijete.

Što je još važnije, sve to uredno blututom prenosi vašem lekaru koji je zbog toga upoznat da li pijete, pušite ili jedete i da li se pridržavate dogovorenog.

Lažni zub beleži pokrete vilice, a dosad je bio tačan u 94 odsto slučajeva. Trenutno je u fazi razvoja, a najveći problem predstavlja to što mora biti povezan sa kompjuterom i izvorom energije putem žice.

Ipak, naučnici idu ka tome da konačna verzija zuba ima blutut bežičnu mrežu za slanje podataka i bateriju koja će napajati senzor i odašiljač.

Još jednu prilično važnu „sitnicu“ moraju da razreše: da li će za ugradnju lažnog zuba biti neophodno izvaditi zdravi ili će se lažni samo navlačiti na postojeći zub.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво