Zub javlja lekaru šta jedete i pijete!

Za sve one koji ne mogu sebe da nateraju da se pridržavaju dogovorenog sa lekarom stiže lek. Ukoliko jedete masnu hranu, pušite ili pijete alkohol, vaš lekar će to odmah saznati, a „ptičica“ koja će mu to javiti je vaš zub!

Čak i u najozbiljnijim situacijama kada im je život zdravstveno ugrožen, većina ljudi nije uvek iskrena prema svom lekaru. Što bi doktor Haus rekao: „Pacijenti uvek lažu“.

Taj problem bi mogao uskoro da bude rešen izumom naučnika Univerziteta u Tajpeju. Naime, razvili su lažni zub koji služi kao oralni senzor i registruje sve što jedete i pijete.

Što je još važnije, sve to uredno blututom prenosi vašem lekaru koji je zbog toga upoznat da li pijete, pušite ili jedete i da li se pridržavate dogovorenog.

Lažni zub beleži pokrete vilice, a dosad je bio tačan u 94 odsto slučajeva. Trenutno je u fazi razvoja, a najveći problem predstavlja to što mora biti povezan sa kompjuterom i izvorom energije putem žice.

Ipak, naučnici idu ka tome da konačna verzija zuba ima blutut bežičnu mrežu za slanje podataka i bateriju koja će napajati senzor i odašiljač.

Još jednu prilično važnu „sitnicu“ moraju da razreše: da li će za ugradnju lažnog zuba biti neophodno izvaditi zdravi ili će se lažni samo navlačiti na postojeći zub.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 11. avg 2013, 01:55) - anonymous [neregistrovani]

lazni zub-helo doctor

Boze svasta,pa samo pacijenti lazu! Ali ,koliko je ovo zdravo imati u usnama, mislim takodje da ce ovo stvarati stres . Ovo ce biti za ljude koji imaju novac,a nakraju mislim da su otisli predaleko!

(sreda, 07. avg 2013, 04:06) - anonymous [neregistrovani]

Dolazi vreme

Kakvo niko ne zeli

(utorak, 06. avg 2013, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

london

Sta ako covek nemazube , sta onda,, ko celekaru da javi ca nece mozda socijalna proteza, za zube, svasta,,,,