Pojeden „frankenburger“!

Dva volontera, Amerikanac i Austrijanka, degustirala su u Londonu prvi hamburger stvoren u laboratoriji od matičnih ćelija krave. Osim poprilične sume novca – 250.000 funti – bilo je potrebno šest nedelja da „izraste“ goveđe meso, a pljeskavica od 142 grama sadrži još i prezle, so, jaja u prahu i šafran. „Račun je platio“ Sergej Brin.

Prvi veštački hamburger poslužen je u Londonu, a napravljen je od mesa uzgojenog u laboratoriji, od matičnih ćelija zaklane krave, a ne od goveda koje je paslo travu.

Proizvodnja hamburgera od 140 grama koštala je 250.000 funti, a sastoji se od 20.000 sitnih, tankih tračica mesa uzgojenog iz matičnih ćelija krave.

Profesor i biolog na Univerzitetu u Mastrihtu Mark Post, sa ponosom je predstavio svoj „eksperiment“ novinarima u Hamersmitu.

Džoš Šonvald, Amerikanac iz Čikaga, autor knjige „Ukus budućnosti“ i naučni ekspert za hranu iz Austrije Hani Racler, bili su puni utisaka nakon konzumiranja ovog hamburgera.

Raclerova je nakon prvog zalogaja izjavila da je sličan pravom mesu, ali da je očekivala da će biti mekši i sočniji. Šonvaldu se ukus više dopao.

„Ukus je jako sličan mesu, mada hamburger nije sočan. Ali moram priznati da je postojan, trajan, savršeno“, rekla je Hani.

„Ima ukus kao pravi hamburger, jedino mi je neprirodno što ga nisam jeo kao što burgere jedem prethodnih 20 godina, uz kečap, luk ili slaninu“, objasnio je Šonvald.

Hamburger je pripremljen prženjem u tiganju, a zatim pažljivo serviran i poslužen degustatorima. Danas je tek objavljeno da je finansijer istraživanja bio milijarder Sergej Brin, suosnivač kompanije „Gugl“.

Brin je rekao da je stao iza ovog projekta radi očuvanja životinja i istakao da ne mogu da se ignorišu problemi vezani za zaštitu životne sredine.

Profesor Post kaže da veštačko meso predstavlja revoluciju u ishrani, kao i da veruje da bi u narednih 10 do 20 godina moglo da se nađe i u samoposlugama. On se nada da će na ovaj način moći da se podmire rastuće svetske potrebe za govedinom, ovčetinom, svinjetinom i piletinom.

Post je objasnio da se ovo meso može smatrati „etički prihvatljivim“ za vegetarijance.

„Nadamo se da ćemo uspeti da rešimo velike probleme sa kojima se svet suočava. Ovi hamburgeri su napravljeni od mišićnih ćelija uzetih od krave. Nismo ih menjali na bilo koji način. Da bismo zaista uspeli u ovome, želeli smo da imao istovetan izgled, osećaj i ukus kao kada jedete pravo meso“, objašnjava Post.

Osim poprilične sume novca, bilo je potrebno šest nedelja da se napravi goveđe meso u laboratoriji, a pljeskavica od 142 grama sadrži i prezle, so, jaja u prahu i šafran.

„Trenutno koristimo 70 odsto svih poljoprivrednih kapaciteta za dobijanje mesa kroz uzgajanje stoke. Moramo da pronađemo alternativu, jer ako ne preduzmemo nešto meso će postati luksuz i vrlo skupo“, navodi Post.

„Krave su veoma 'neefikasne', jer zahtevaju sto grama biljnih proteina da bi proizvele svega 15 grama životinjskih proteina. Zbog toga moramo da hranimo krave u velikim količinama, da bismo mi uopšte mogli da se prehranimo“, ističe profesor, dodajući da je proizvodnja „hamburgera iz epruvete“ mnogo efikasnija, a uz to ne postoji ni potreba za ubijanjem krava.

„Moja vizija je da imamo ograničena stada životinjskih donora matičnih ćelija“, dodaje Mark.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, čovečanstvo će do 2050. godine konzumirati dva puta više mesa nego danas.

Unapređena tehnologija uzgajanja sintetičkog mesa u laboratorijama zahtevati 99 odsto manje površine zemlje, između 82 i 96 odsto manje vode i proizvoditi od 78 do 95 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte nego današnje uzgajanje životinja na farmama.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 08. avg 2013, 01:55) - Zimnica [neregistrovani]

Pojeden „frankenburger“!

Pitam se koliko bih tek koštao pun lonac sarme od matičnih ćelija !! Auuuu pravo bogatstvo ??

(sreda, 07. avg 2013, 13:17) - Srbin [neregistrovani]

Ma sta kazes

Kako ste nacitani gospodine, da niste mozda sa Harvarda. Ili ste mozda kupusar - vegeterijanac.

Ja kad koljem svinje prosto uzivam. A zaboravio si da navedes kako muska svinja umesto nerasta postaje bravac. Tako sto mu se izvade testisi da budem kulturan, i to na zivo bez ikakve anestezije. Takodje i to umem da radim. Da li bi me ti sad poslao u zatvro? STOP EU I STOP mlakonjama

(utorak, 06. avg 2013, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Anonymous

Jesu preživeli?

(utorak, 06. avg 2013, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Draga braco i sestre

Kupujte placeve na selima,
ko nema bunar i bastu taj ce biti u ptoblemu.
Jer zlato i suske Vam ne znace nista ukoliko nemate sta da uberete.
Od betona gradskog ambijenta nemate nista.
Ja sam se obezbedio.

(utorak, 06. avg 2013, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Менгеле Ченгеле

Крава вероватно није "заклана" како се у тексту наводи, већ је убијена струјом. На западу је то уобичајени метод индустријског убијања животињског света.

(utorak, 06. avg 2013, 10:05) - Goran [neregistrovani]

Informacije

Ovo je odgovor mnogima: da li ste ikada videli kako se drži stoka na farmama? Znate li koliko muka i jada te živptinje prođu da bi ih mi pojeli? Da li ste ikada čuli riku gpveda, teleta, skičanje praseta ili svinje, njihov smrtni ropac kada ih kolju, upucaju? Da li znate kako izgleda kada ta jadna stvorenja vode na klanje, kada osećaju da će biti ubijena? Oni osećaju smrt, mirišu krv... Da se vratim vodi i hrani: 15000 litara je procena za uzgajanje jednog goveda (prosek). Ta životinja mroa da jede, da bi jela potrebno ja biljna masa, koja ne raste u vazduhu i samo od vazduha, mora da se navodnjava, da se kosi (znate li koliko je vode potrebno da se proizvedu mašine za obradu, i gorivo?), hranu treba preraditi (silaža itd.), dopremiti do štale, jedno govedo popije dnevno (u proseku) oko 50-60 litara vode. Inače, ovo istraživanje traje već nekoiko godina (oko 12-13 godina) i može da pomogne da se ublaže patnje životinja, da se smanji veoma velika količina metana i amonijaka koji se izbacuju u okolinu, da se smanji količina bakterija koje se proliju po oranicama....
Ali, vama Srbima, izgleda, ništa ne valja, a ne valja jer nemate pojma o čemu se radi, jer ste neobrazovani i veoma, veoma zaostali u poređenju sa ostalim svetom u Evropi.

(utorak, 06. avg 2013, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

RE: Razvoj

U pećine se mi vraćamo i ovako i onako. Samo su oni pre nas imali šta da jedu u tim pećinama a mi nećemo imati ni to. Već negde rekoh da lanci prodaje hrane bacaju hranu da bi moglo da se nahrani 3 miliarde ljudi od toga. Problem sa ovom hranom je u tome što uskoro nećete moći jesti ništa drugo osim onog što se na ovakav način proizvodi. Nastavak je potpuno jasan. I ovo što nam se dešava mi već liči na neki loš naučno-fantastični film.

(utorak, 06. avg 2013, 09:21) - Vuk Lužnički [neregistrovani]

.

Ne bih to pojeo pa makar crkao!

(utorak, 06. avg 2013, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

@Razvoj

A tvrdis da samo nas narod vidi razvoj tako zato sto si upoznao mnoge druge ?! Kao prvo ceo svet postaje skeptican povodom svih novih stvari vezanih za ishranu, lekove, kloniranje i tehnologiju zato sto je do sada sve iskorisceno protiv obicnog coveka a ne da mu pomogne!

(utorak, 06. avg 2013, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

"razvoj"

Na vas komentar, oprostite, Nusic bi rekao "Pokondirena tikva." Prihvatiti sve, sto god "smaknuti" smisle, da pune svoje kase, a vi crkavajte.
Pa jeste li pri zdravoj pameti? Klonirane ovce umiru u mukama, za decu se ne zna, jer se naravno o tome cuti. Sta mislite, zasto se izmisljaju "nove" stvari? Ha, sigurno za "dobrobit" coveka. Ne, to pripada u plan "zlatna milijarda", ako znadete sta to znaci.
Mesta za proizvodnju zdrave hrane ima na pretek, drugo je sto niko nece da radi, sto ovakovi proizvodi svojom jeftinocom upropastavaju takove proizvodjace.
A, poslednje, da se sva hrana raspodeli, ili ostavi onima koje je proizvode, umesto sto zavrsava na otpadu u zapadu, niko na ovoj kugli nebi bio gladan.
Samo u Svajcarskoj, u kojoj se meso ne moze ni platiti, godisnje se spali vise hiljada tona mesa. Pa sada, dragi moji, razmislite - prije svega, gde cete sta kupovati.