Читај ми!

Tetovaže i pilule će zameniti lozinke?

Mobilni telefoni koje najavljuje američka „Motorola“ će koristiti elektronske tetovaže i pilule za identifikaciju korisnika, umesto sadašnjih standardnih lozinki.

Tehnologija koja će „ukinuti" potrebu da se lozinke unose kucanjem i omogućiti da se to čini jednostavnim prinošenjem aparata telu korisnika, bila je na dnevnom redu konferencije D11 u Kaliforniji.

Sa ovim ultrafuturističkim rešenjem istupio je Denis Vudsajd, izvršni direktor „Motorole".

Ove takozvane elektronske tetovaže razvila je firma "MC10" iz Masačusetsa. Sadrže fleksibilna elektronska kola koja se prilepljuju na kožu korisnika uz pomoć gumenih pečata.

Podsećamo da je „Nokija" ranije eksperimentisala sa telefonima sa integrisanim tetovažama.

Redžina Dugan, potpredsednica u „Motoroli" i bivša direktorka Agencije za istraživanje napredne odbrane u Pentagonu, demonstrirala je na konferenciji kao funkcioniše ova tehnologija bazirana na silikonu.

Inicijalno je razvijena u medicinske svrhe, no čelni ljudi američkog tehnološkog giganta se nadaju da se „biopečati" sada mogu koristiti i u identifikacione svrhe.

Takođe, „Motorola" radi na ispitivanju "Proteus Digital Health" pilule, koju je već odobrila američka Uprava za hranu i lekove, a 2010. godine je predata i evropskim organima na usvajanje.

Reč je o piluli koja kreira jedinstveni signal koji može da uhvati uređaj van tela i može se upotrebiti za identifikaciju korisnika.

Kompjuterski čip u piluli pokreće baterija koja koristi kiselinu iz ljudskog stomaka!

Tvrde i da će biti na raspolaganju i na dnevnom i na mesečnom nivou.

Međutim, direktor Vudsajd je priznao da se ove eksperimentalne ideje neće skoro naći na tržištu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара