Читај ми!

Nije Gif nego Džif!

To što ga svi izgovaraju kao Gif, ne znači da su u pravu, tvrdi autor tog grafičkog formata Stiv Vilhajt. Nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se reč izgovarati, smatraju jezički autoriteti.

Izumitelj računarskog grafičkog formata za razmenu slika GIF Stiv Vilhajt poručio je da se akronim njegovog pronalaska izgovara s početnim „dž", a ne „g", piše britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Vilhajt je za list Njujork tajms rekao da ga ljuti što rasprava oko izgovora još nije gotova i da je Oksfordov rečnik engleskog jezika (OED) pogrešio što je napisao da se početno „g" može izgovoriti na oba načina.

Predstavnici OED su za Bi-Bi-Si rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se reč izgovarati.

Sukob mišljenja podudario se s ceremonijom dodele Vebi (Webby) nagrada za internet tehnologiju na kojoj je Vilhajtu dodeljeno priznanje za životno delo. Kada mu je uručena nagrada, na ekranima je prikazana njegova poruka: „Čita se 'džif'".

Softverski inženjer napravio je Graphics Interchange Format 1987. godine. Vilhajtova tehnika za kompresovanje podataka omogućila je brzo slanje slika elektronskom poštom. Format je omogućio i skidanje slika u boji - što do tada nije bilo moguće, a njegovoj popularnosti dodatno je doprinela činjenica da podržava animacije.

Što se imena formata tiče, jedan sajt posvećen izgovaranju reči Gif dugo je skupljao dokaze da se ona čita upravo kao Džif. Kao jedan od razloga navedeno je da je zamisao bila da ime zvuči kao popularni brend američkog putera od kikirikija - koji je, kako se šaljivo navodi, uz „pepsi" i čips „jedna od tri osnovne namirnice programera".

Bi-Bi-Si, međutim, piše da britanski korisnici ne bi shvatili tu aluziju. Glavni urednik OED Džon Simpson rekao je da, bez obzira na korene reči, činjenica da je mnogo ljudi izgovara sa „g" čini tu opciju prihvatljivom.

Američki rečnik engleskog jezika Ameriken heritidž takođe navodi da se su oba izgovora reči GIF dozvoljena.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи