Читај ми!

Šta je budućnost „androida"?

Prvi čovek „Gugla“ za operativne sisteme „android" i „hrom" Sundar Pičaj, u intervjuu za portal "Wired", nagoveštava da bi u skorijoj budućnosti moglo da dođe do spajanja dva operativna sistema. Pičaj govori i o izazovima sa kojima se „Gugl“ susreće kada je u pitanju „android" platforma i kako napreduje saradnja sa gigantima, poput „Samsunga“ i „Fejsbuka“.

U svom prvom intervjuu odkad je preuzeo mesto Endi Rubina, šefa „Guglovog" odseka za android, Sundar Pičaj, koji je vodio razvojni tim hroma a sada je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih ljudi u „Guglu", govori o budućnosti ta dva operativna sistema, izazovima upravljanja i razvoja androida i njegovom platformom otvorenog koda, kao i o odnosima sa „Samsungom" i „Fejsbukom".

Postavljanje Pičaja za šefa odseka androida, kao i činjenica da je već vodio tim zadužen za hrom, označava i prvi put da u „Guglu" postoji jedan čovek zadužen za razvoj dva disparitetna operativna sistema.

Uprkos tome što je ta kompanija već nekoliko puta demantovala glasine da će dva operativna sistema biti spojena, Pičaj je, u intervjuu za portal Wired, istakao da će biti pojačani napori u pronalaženju „sličnosti" ta dva programa i mogućem kombinovanju kodova između njihovih platformi.

„Možda se usput nađe i neki sinergičniji odgovor", rekao je „Guglov" šef za android i hrom.

Podsećanja radi, android je ubedljivo najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje sa više od 750 miliona korisnika i sa novih milion i po aktivacija svakoga dana. 

Na pitanje kako reaguje na stalne izmene i varijacije koje na bazi android platforme sprovode druge kompanije, poput „Fejsbuka" i „Amazona", Pičaj je prilično diplomatski odgovorio da je što se tiče „Gugla" svaka inovacija dobrodošla.

I dok je za Fejsbukov home interfejs imao reči hvale i istakao da je zadovoljan što su se u Zukerbergovom timu odlučili za android, Pičaj je bio nešto kritičniji po pitanju izbacivanja „Amazonove" kindle fire linije (mini verzije njihovih čitača elektronskih knjiga), koja koristi izmenjeni android.

„Voleli bismo kada bi svi radili na jednoj verziji androida, zato što verujemo da bi od toga svi imali koristi", naveo je Pičaj, dodajući da „Gugl" neće pokušavati da osujeti nijednu kompaniju koja želi da pođe stopama „Amazona".

Što se saradnje sa „Samsungom" tiče, „Guglov" šef za android i hrom kaže da je južnokorejski gigant odličan partner za saradnju i da ona napreduje na svim poljima i svim važnim proizvodima.

Na pitanje da li „Guglu" predstavlja problem što je „Samsung" toliko dominantan i uzima skoro sav prihod od platforme, Pinčaj kaže da je to medijska konstrukcija.

„Samsung ima kritičnu ulogu u velikom uspehu androida. Naš odnos je veoma složen i dobar. Da biste omogućili ljudima pozitivno iskustvo potrebna vam je saradnja hardvera i softvera. Kroz prošlost u kompjuterskoj industriji često su se razvijali stabilne saradnje. Pogledajte samo 'Majkrosoft' i 'Intel', koji su bili izuzetno zavisni, ali je sve to ispalo veoma dobro za obe kompanije", objasnio je Pičaj.

Pičaj je na kraju najavio i da će, što se hardvera tiče, „Gugl" nastaviti razvoj neksusa i hrombuka.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво