Читај ми!

„Mešanac“ autobusa i voza!

Sa dužinom od gotovo 31 metar, dva zgloba, četiri upravljive osovine i kapacitetom od 256 putnika, hibridni "AutoTram Extra Grand" najduži je gradski bus na svetu.

"AutoTram Extra Grand" smatra se najdužim autobusom na svetu.

Vozilo koje ima kapacitet većeg tramvaja ili polovine metro-voza, a manevarske sposobnosti autobusa, dugačko je čak 30,73 metra, a široko 2,55.

Zanimljivo je da mu za polukružno okretanje ne treba mnogo mesta – krug minimalnog prečnika od 24,72 metra, što mu omogućavaju četiri upravljive osovine.

Delo je drezdenskog Instituta za saobraćajne i infrastrukturne sisteme „Fraunhofer".

Opremljen je sa 96 sedišta, dok je za stajanje predviđeno do 160 mesta.

Reč je o hibridnom autobusu – pokreću ga dva dizel („iveko N69" 6-cilindrični dizel generator od 295 konjskih snaga i „mercedes OM629", takođe dizel generator, ali 8-cilindrični, od 315 konjskih snaga) i jedan elektro-motor sa litijum-jonskom baterijom od 35 kilovata.

Ima rezervoar od 280 litara.

Dozvoljeno maksimalno opterećenje je 42.235 kilograma.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи