Читај ми!

Japanski naučnici „pročitali“ snove

Budući da snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, japanski naučnici su pokušali da otkriju njihovu funkciju i značaj uz pomoć magnetne rezonance, kojom su prvi put uspeli da dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja i to sa skoro 70 odsto preciznosti.

Japanski naučnici su uz pomoć magnetne rezonance (MRT) uspeli da „pročitaju" snove sa 60 do 70 odsto preciznosti.

Istraživači su uspeli da, kako kažu, prvi put u svetu dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu Sajens, stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su koristeći magnetnu rezonancu uspeli da lociraju aktivne delove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.

Naučnici su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja. Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili da opišu svoje snove. Ceo proces je ponovljen 200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.

U sledećem koraku bili su u stanju da predvide slike koje su spavači videli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, reči i knjige.

„Naš zaključak je da smo uspešno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti", rekao je vođa istraživanja Jukijasu Kamitani za AFP.

„Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, ali su njihova funkcija i značaj ostali nedokučivi", naglasio je Kamitani koji ističe da veruje da je ovaj rezultat ključni korak, koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova.

Jukijasu i njegovi saradnici će sada pokušati da zavire u duboke snove, u kojima se najsnažnije sanja.

Istraživaće i da li je moguće na isti način protumačiti osećanja, mirise, boje i aktivnosti koje ljudi doživljavaju u snovima.

„Želeli bismo da uspostavimo precizniju metodu, kako bismo mogli da radimo na vizualizaciji snova", objasnio je japanski naučnik.

Jukijasu Kamitani je, međutim, priznao da je dug put do razumevanja sna u celini.

Obrazac za dešifrovanje snova se razlikuje od čoveka do čoveka, a baza podataka koju su razvili ne može da se primeni na sve, već mora da se prilagođava svakoj osobi pojedinačno.

„Još je mnogo toga što je nama nepoznato", rekao je Kamitani, čiji je eksperiment obavljen u okviru tamošnjeg vladinog programa proučavanja mozga za koji je Ministarstvo nauke i tehnologije, samo u protekloj godini, izdvojilo 3,4 milijarde jena (35 miliona dolara).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво