Švedska se povukla pred „Guglom“

Šveđani su odlučili da istaknu „belu zastavu“ u sporu sa „Guglom“. Tamošnji Jezički savet je pod pritiskom američkog tehnološkog giganta povukao sa liste neologizama termin "ungoogable".

Švedsko nadzorno telo za jezik optužilo je američki veb-pretraživač „Gugl" za pokušaj kontrole švedskog jezika u okviru rasprave oko definicije kolokvijalnog termina „negugljivo" (ungoogleable).

Švedski Jezički savet objavio je da je povukao sa liste neologizama termin ungoogleable, nakon određenih zahteva „Gugla", preneo je AP.

On je u švedskoj varijanti bio ogooglebar i imao definiciju „ono što nije moguće pronaći na internetu uz pomoć pretraživača".

„Gugl" je, međutim, tražio da se u definiciju unesu izmene kojima se ukazuje da je reč o izrazu koji se specijalno odnosi na „Guglove" pretrage i ubaci napomena kojom se podseća da se radi o zaštićenoj marki.

U Savetu su naveli da nemaju ni vremena ni želje da ulaze u proces koji „Gugl" pokušava da pokrene, niti da prave kompromis i modifikuju definiciju termina ogooglebar na način koji želi ta kompanija, jer bi to bilo protiv njihovih principa.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. mar 2013, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

Svetska

90procenata TV programa na SVED.kanalima se americki

(utorak, 26. mar 2013, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

well,...

...google je u pravu, nema tu nista nejahuljivo.