Najveća letelica na planeti spremna za let

„Erlender 10“, najveća letelica na planeti, izvešće za nekoliko nedelja svoj prvi komercijalni let.

Isprva osmišljen i razvijan za američku vojsku, ali mu je kasnije promenjena namena od vojne ka komercijalnoj. „Erlenderu 10“ nije potrebna pista i može da sleti na skoro sve površine, uključujući i vodu.

Može da ponese 10 tona tereta, napravljen je delom od ugljeničnih vlakana, a ispunjen je helijumom. Za poletanje i sletanje i rotiranje propelera kao gorivo se koristi dizel.

„Erlender 10“ je letelica koja je duža od prosečnog fudbalskog terena, a predstavlja idejnog naslednika cepelina iz prve sa početka 20. veka.

Ono što „erlenderu 10“ daje prednost u odnosu na avione, osim što može da sleti na bilo koju podlogu, jeste to što troši tek 20 odsto goriva modernih aviona, na njega se mogu postaviti solarni paneli koji će unutrašnje sisteme napajati energijom.

Može da prevozi 48 putnika brzinom od 92 kilometra na sat i može u vazduhu da ostane pet dana. Takođe, funkcioniše i u ekstremnim vremenskim uslovima od minus 56 do plus 54 stepena Celzijusa.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво