Rusi žele da nuklearnom bojevom glavom gađaju asteroid 2036. godine

Ruski naučnici žele da modifikuju postojeće balističke rakete kako bi mogle da odnesu nuklearnu bojevu glavu sa ciljem uništavanja asteroida koji su veličine 50 metara u prečniku. Žele i da testiraju svoju ideju i to na asteroidu Apep, koji će 2036. godine proći blizu Zemlje.

Sabit Sajtgarajev, sa Biroa za raketni dizajn „Makajev“, predvodi ova nastojanja, a za agenciju Tas objasnio je zašto je izbor pao na balističke rakete.

„Većina raketa funkcioniše na bazi tečnog goriva. Proces njihovog punjenja počinje deset dana pre lansiranja i, zbog dugog perioda pripreme, potpuno su nepogodne za uništavanje meteorita poput onog u Čeljabinsku, koji se otkrivaju tek nekoliko sati pre bego što se približe Zemlji. U ovu svrhu mnogo je bolje koristiti interkontinentalne balističke rakete, koje zahtevaju malo prilagođavanja za ovu namenu“, istakao je Sajtgarajev.

Unapređene rakete mogle bi da se koriste kao ubice asteroida Apep, koji će se opasno približiti Zemlji 2036. godine.

Balističke rakete dizajnirane su da mogu da budu lansirane u trenutku i odnesu nekoliko bojevih glava gde god je potrebno bilo gde na Zemlji i mnogo su bolje za obračunavanje sa iznenadnih asteroidima koji predstavljaju pretnju čovečanstvu.

Njegov raketni biro sada traži sedam miliona dolara i odobrenje ministarstva odbrane Rusije kako bi modifikovali jedan broj balističkih raketa. Trenutno nije poznato koji tip balističkih raketa žele da koriste.

Naučnici su još podeljeni po pitanju koji je najbolji način za zaštitu od asteroida. Jedni zagovaraju nuklearnu opciju, a drugi sistem gravitacione vuče ili kinetičkog udara kojim bi se asteroidi skrenuli sa kursa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи