Britanski oklopni „švajcarski nož“

Britanska multinacionalna kompanija za odbranu i bezbednost "BAE Systems" sa sedištem u Londonu predstavila je svoje prerađeno vozilo „terijer“, opisujući ga kao oklopni „švajcarski nož“.

Borbeno vozilo je dobilo naziv zbog zavidnog arsenala alata, i sada dolazi u kompletu sa teleskopom, u odnosu na postojeću verziju „terijera“.

„Terijer“ je dizajniran da ispuni izazove na ratištima u budućnosti. U stanju je da traga za zakopanim eksplozivom i da razbija beton čekićem koji se proteže više na od osam metara od njegovog tela.

Mašina sada može da prelazi preko vode i izdrži talase do dva metara.

Daljinski kontrolisano vozilo teško 32 tone prvobitno je stvoreno u sklopu projekta vrednog više od 522 miliona dolara u junu 2013. godine, kako bi kopalo rupe, podizalo objekte, bušilo zemlju, pa čak i razbijalo beton – dok su trupe na sigurnoj udaljenosti.

Ali, sada je unapređeno sofisticiranim novim tehnologijama i sistemima od strane inženjera odbrane u "BAE Systems", držeći se na korak ispred konkurencije.

Jedna od nadogradnji je „riper“ (cepač) koji može da pocepa puteve, čineći ih beskorisnim neprijatelju.

„Mogućnost da izdrži veću dubinu od originalne verzije čini 'Terijera' pogodnijim za upotrebu u primorskim područjima, gde može igrati važnu ulogu u borbenim situacijama“, otkrio je izvozni menadžer prodaje Rori Brin.

„Uz novu teleskopsku ruku i druge priloge, 'terijer' ostaje tehnološki najnaprednije i fleksibilnije borbeno vozilo na svetu. Zbog prirode vozila, ono se može brzo prilagoditi nizu situacija, kao što je čišćenje staza kroz džunglu“, dodao je Brin. 

„Terijer“ može da dostigne brzinu od 70 kilometara na sat sa kompletnim daljinskim upravljanjem do jednog kilometara, i ima različite sposobnosti podizanja, grabljenja i kretanja.

Njegov prednji sistem utovarivanja može da podigne teret i do pet tona težine.
„Terijer“ je dizajniran da obezbedi britansku vojsku sa maksimalnom fleksibilnošću jednog vozila, što im omogućava da smanje količinu svoje opreme.

Inženjeri kompanije "BAE Systems" će nastaviti da razvijaju nove modularne dodatke, što znači da kupci „Terijera“ mogu da nadograde svoje vozilo bez promene platforme.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво