Potraga za Ajnštajnovim talasima

Na severu Italije uskoro bi trebalo da bude pokrenut veliki eksperiment koji bi u slučaju uspeha obezbedio da jedno od najvećih predviđanja Alberta Ajnštajna, izneto pre sto godina, prvi put bude direktno opaženo, piše danas „Bi-Bi-Si“. U slučaju neuspeha, međutim, možda će biti potrebno da se preispitaju zakoni fizike.

U eksperimentu „Unapređeni Virgo“ (Advanced Virgo) u Evropskoj gravitacionoj opservatoriji naučnici će pokušati da uhvate jedan od najneuhvatljivijih astrofizičkih fenomena.

Albert Ajnštajn je na današnji dan pre sto godina Pruskoj akademiji nauka predstavio konačnu verziju svojih jednačina polja koje stoje u osnovi njegove opšte teorije relativnosti - stuba moderne fizike koji je promenio naše razumevanje prostora, vremena i gravitacije.

Na osnovu te teorije moguće je razumeti mnoge pojave, poput širenja svemira, kretanja planeta i postojanja crnih rupa. Ajnštajn je, međutim, pretpostavio postojanje gravitacionih talasa, u suštini talasa energije koji deformišu vreme-prostor.

Svaki predmet s masom dok je u pokretu može stvarati gravitacione talase i što je veća masa i dramatičnije kretanje, to su talasi veći. Ajnštajn je pretpostavio da je svemir preplavljen njima.

Astronomi su dosad pronašli indirektnu evidenciju postojanja gravitacionih talasa, ali još nisu direktno opaženi.

„Imamo mogućnost da prvi put detektujemo gravitacione talase na Zemlji“, rekao je Franko Fraskoni s Univerziteta u Pizi, koji učestvuje u međunarodnom timu „Virgo“.

Fraskoni je naglasio da bi uspehom eksperimenta bilo „jasno pokazano da je ono što je Ajnštajn rekao pre 100 godina apsolutno tačno“.

Tehnologija, ističe Fraskoni, koja omogućava detektovanje gravitacionih talasa danas je dostupna.

„Tokom proteklih 10 godina, razvili smo veoma sofisticiranu tehnologiju da napravimo takvu vrstu interferometra“, objasnio je Fraskoni.

Eksperiment „Virgo“ se izvodi od 2007. godine, ali dosad nije bilo uspeha, kao ni među američkim naučnicima u eksperimentu „Ligo“ (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Interferometri „Ligo“ i „Virgo“ prošli su kroz skupe procese unapređenja, pa se timovi koji rade na njima nadaju uspehu u detektovanju gravitacionih talasa.

Unapređeni „Ligo“ (Advanced Ligo) već radi, a naučnici u Evropi se nadaju da će „Virgo“ biti spreman da se uključi do kraja godine. Timovi koji rade na njima se nadaju da bi do 1. janaura 2017. godine mogli da objave veliki napredak. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи