Читај ми!

Žedni beton „upija“ hiljade litara vode u sekundi

„Topmiks permabl“ je porozni beton koji može da upije 600 litara vode po kvadratnom metru svakog minuta, što bi u budućnosti moglo da spreči poplave i spase ljudske živote.

Svake godine širom sveta neki region zadese katastrofalne poplave. Bilo da je reč o uraganima u SAD i Meksiku, obilnim kišama kao prošle godine na Balkanu ili monsunskim pljuskovima u Aziji, najveći problem u gradovima jeste što se odvodi na ulicama i trotoarima brzo zapuše i počnu da se izlivaju.

Kompanija „Tarmak“ ponudila je rešenje, takozvani žedni beton, odnosno „topmiks permabl“. Porozni beton može da „upije“ neverovatnu količinu vode – 600 litara po kvadratnom metru svakog minuta, što je više nego dovoljno za bilo kakav pljusak ili nepogodu.

Demonstraciju su izveli tako što su iz mešalice, u roku od nekoliko minuta, izlili 4.000 litara vode, koja nije uspela da se razlije na više od desetak kvadratnih metara.

Objašnjavaju da ovaj beton ima niz primena, kao i da bi njime mogle da budu presvučene strane ulica, tako da se sa običnog nepropusnog betona, voda sliva na „topmiks“ koji je upija i iz kog se sliva dalje u kanalizaciju ili podzemne vode.

Zanimljivo je da se ne zagreva mnogo na toploti kao običan beton, a jedini nedostatak mu je što bi mogao da bude problematičan u hladnim krajevima sa veoma niskim temperaturama, jer bi vrlo hladna voda mogla da ga ošteti.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво