Читај ми!

Za „Guglov“ auto bez vozača spori biciklisti problem

Eksperimentalni „Guglov“ automobil bez vozača ima problem s biciklistima koji se kreću sasvim polako. Čim se bicikl pomeri za koji santimetar, vozilo naglo krene pa ukoči jer (očigledno) ne postoji jasna naredba u slučaju da naiđe na objekte koji se kreću veoma sporo.

За „Гуглов“ ауто без возача спори бициклисти проблем За „Гуглов“ ауто без возача спори бициклисти проблем

Ako se bicikl jedva kreće, tek što nije stao, a biciklista pritom ne spušta noge s pedala, „Guglov“ kompjuterizovani auto koji upravlja sam sobom i orijentiše se pomoću niza senzora, ne zna šta će, piše britanski sajt za tehnologiju Engedžet (Engadget), prenosi Beta.

Jedan biciklista iz grada Ostina, u Teksasu, gde „Gugl“ u stvarnom saobraćaju proverava automobile bez vozača, objavio je da naišao na eksperimentalno vozilo koje je bilo „komično neisgurno šta da uradi“ kada ga je registrovalo dok je kroz raskrsnicu milio biciklom.

Čim bi se bicikl pomerio za koji santimetar, automobil bi naglo krenuo i odmah naglo ukočio. I tako više puta.

Nije se desilo ništa strašno, a ta epizoda je izazvala buran smeh i bicikliste i posade eksperimentalnog auta koji upravlja sam sobom. Bilo je jasno da u programu auta nema naređenja šta da uradi kada naiđe na bicikl koji skoro da sasvim stoji.

„Gugl“ je u saopštenju potvrdio taj slučaj i istakao da su takve situacije baš ono za čime ta firma traga u stvarnom svetu dok usavršava svoj „inteligentni auto“.

S druge strane, piše britanski sajt, taj događaj s biciklistom je i upozorenje na šta sve još treba da misle konstruktori nezavisnih vozila.

„Mnogo je, mnogo opasnosti na putu koje je teško predvideti, čak i ako se ima mnogo iskustva“, piše Engedžet.

Uteha je da su to sasvim početne verzije automobila koji sami sobom upravljaju, navodi se u tekstu, te su bar predvidljivi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи