Читај ми!

„Erbas“ najavljuje: Od Evrope do SAD za sat vremena

Avio-kompanija „Erbas“ počela je realizaciju jednog od najznačajnijih projekata u oblasti avionskog saobraćaja. Evropska avio-kompanija patentirala je model aviona sa turbodžet motorima i jedinstveni raketni pogon, koji će mu omogućiti da se kreće velikom brzinom.

Sa velikim delta krilom, manjim stabilizirajućim krilcima, motorima koji se uvlače i putničkim ljuljaškama, koncept je svakako jedna od jedinstvenijih ideja.

Turbodžet motori služili bi za poletanje i ubrzavanje letelice do jednog maha (1.234 kilometara na sat), kada bi se uvukli, a bio aktiviran raketni pogon.

Onda bi se letelica kretala vertikalno sve dok ne dostigne visinu od 30 kilometara, kada bi se opet izravnala horizontalno, a onda i aktivirala takozvane „remdžetove“, koji bi je ubrzali do 4,5 maha.

Tako bi putovanje od Evrope do SAD trajalo oko sat vremena, dok sada put od Londona do Njujorka traje sedam sati.

U „Erbasu“ očekuju da će se novi avion kretati brzinom dva puta većom od legendarnog „konkorda“, koji je dostizao 2.172 kilometra na sat. Povučen je 2003. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи