Читај ми!

Revolucionarno otkriće – tkanina od životinjskog otpada!

Vodeći švajcarski naučni institut objavio je da su njegovi stručnjaci uspeli da dobiju visokokvalitetna tekstilna vlakna od životinjskog otpada. Novi proizvod, predstavljen kao revolucionaran, trebalo bi da u budućnosti smanji zavisnost od sintetičkih materijala.

Predstavnici Federalnog tehnološkog instituta u Cirihu (ETH) navode da se vlakna koje su proizveli doktorand Filip Štosel i njegove kolege mogu meriti po kvalitetu sa merino vunom, jednom od najcenjenijih vrsta vuna koja se koristi za izradu najfinijih odevnih predmeta, prenosi Tanjug.

Godišnje se na tržištu nađe bezmalo 70 miliona tona vlakana, od kojih su gotovo dve trećine proizvedene od neobnovljivih sirovina, poput nafte i prirodnog gasa, kažu stručnjaci ETH-a.

Najčešće korišćena prirodna vlakna, vuna i pamuk, sve se više zamenjuju jeftinijim sintetičkim vlaknima. Štoselova metoda sastoji se u korišćenju otpada koji se obično može naći u klanicama.

Kako prenosi AFP, ovaj 28-godišnji istraživač uspeo je da proizvede vlakna kombinujući organski rastvarač izopropil sa zagrejanim želatinom dobijenim na bazi kože, kostiju i tetiva ubijenih životinja.

Iz tako stvorene mase, Štosel je uspeo da dobije visokokvalitetna vlakna koja bi mogla biti naknadno poboljšana dodatnim aditivima.

„Filip Štosel je ubeđen da je blizu svog krajnjeg cilja: stvaranja biopolimernog vlakna od otpada“, navodi se u saopštenju ciriškog instituta.

Švajcarski naučnik se, međutim, suočava sa nekoliko problema kao što je potreba da se vlakno učini vodootpornijim, ali i nedostatkom sredstava za nastavak istraživanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара