Читај ми!

„Tojotin“ robot kućna skupljačica

HSR je premljen mehaničkom rukom koja može da uhvati objekte raznih oblika i veličina, a može i da kupi manje stvari - uz pomoć malenog usisivača.

Inženjeri kompanije „Tojota“ napravili su robota, koji se vrti i šetka naokolo kao Artu-Ditu (R2-D2) iz Zvezdanih ratova, a posvećen je jednom jedinom zadatku - sakupljanju stvari, prenosi Beta.

Robot nije opremljen za druge radnje, osim što na glavi ima kompjuterski panel radi povezivanja sa internetom.

Korisnik može da pristupi robotu sa drugog kompjutera i da ga koristi poput kamere mobilnog telefona.

Robot HSR (što je engleska skraćenica za robota za podršku ljudima) je visok 135 centimetra, ima na sebi nekoliko kamera, uključujući dve na glavi koje liče na oči, kao i senzore na telu. U stanju je da se tiho kreće u svim pravcima.

Za razliku od robota po fabrikama za proizvodnju automobila, HSR ima udove i klešta koji su napravljeni tako da nikog ne mogu da povrede, ali mogu da podignu stvari koje su teške do 1,2 kilograma.

Tvorac robota, Kuići Ikeda iz Japana, veoma je uveren da će HSR ući u upotrebu u svakodnevnom životu, po domaćinstvima.

Prema njegovim rečima, koristi od njega imaće ljudi sa posebnim potrebama, kao i stariji ljudi, pošto saginjanje radi podizanja stvari sa poda predstavlja veliku poteškoću za sve koji imaju probleme sa kičmom, kao i druga oboljenja koja sprečavaju savitljivost tela.

„Mada može da radi samo taj jednostavni posao sakupljanja stvari, on već sada usrećuje ljude sa posebnim potrebama. Tek smo počeli, ali želimo da ga bude po kućama“, rekao je Ikeda na izložbi tehnologije za medicinsku negu u gradu Jokohama, jugozapadno od Tokija.

Gotovo 40 odsto Japanaca će do 2060. godine imati 65 godina, a i ostatak razvijenog sveta će slediti taj obrazac. Firma „Tojota“ u tome vidi priliku za zaradu.

Zbog toga je osnovni koncept ovakvog robota predstavila 2012. godine.

Novi, dorađeni model, najavljen je ovog meseca, i spreman je da sledeće godine uđe na univerzitete, u institute za istraživanja i u kompanije. Partnerstva sa njima su potrebna za razvoj njegovih mogućnosti, kako bi što je pre moguće mogao da se koristi u domaćinstvima.

Problem je cena robota, pošto je za njeno obaranje potrebna masovna proizvodnja.
Predstavnici „Tojota“ ne žele da otkriju koliko robot sada košta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво