Читај ми!

Kakvi nas gedžeti očekuju u budućnosti

Pre tridesetak godina više nas je bilo koji smo mislili da ćemo posle dvehiljadite redovno leteti na Mesec nego da će nam internet i mobilni telefoni komandovati životom. Jesmo li sada malo realniji u predviđanju budućnosti, makar kada su gadžeti u pitanju?

Da li ćemo za 20 godina raditi za robote? Putovati samovozećim automobilima? Umesto prave šminke, nanositi digitalnu? Ako pitate Britance, odgovor je da, pokazali su rezultati futurističkog istraživanja kompanije „Tošiba“.

„Svi očekuju da će displeje zameniti holografski prikazi informacije, da će ljudi imati mogućnost posebnim membranama na koži imaju prikaz informacijama, koje će biti osetljive na dodir, i da će moći da se upravlja IT uređajima“, kaže Miroslav Aničić, menadžer prodaje kompanije „Tošiba“.

Takvu budućnost živeće učesnici Kupa Matematičke gimnazije. Srednjoškolci iz cele Evrope na ovogodišnjem Kupu u Beogradu rekli su svoje o uređajima sadašnjosti – koje najradije koriste i u koje svrhe.

Više od polovine koristi laptop. Preostali se odlučuju za tablet i hibridni uređaj – laptop i tablet u jednom. Pedeset i četiri odsto anketiranih računare jednako koristi za čitanje, gledanje i kreiranje novih aplikacija.

Desktop više niko ne pominje, ali na njemu najčešće rade. Naši mladi matematičari, međutim, privatno biraju nešto drugo.

Računare budućnosti vide sa manjim poboljšanjima u odnosu na postojeće.

„Voleo bih da baterija duže traje, da ne moramo stalno da ga punimo, i da ekran bude veći“, priča Igor Medvedev, učenik Matematičke gimnazije.

„Manji računari, brži, sadržaj će biti dostupan, pravljenje će biti mnogo lakše“, kaže  Momčilo Topalović, učenik Matematičke gimnazije.

Dobra vest je što su oni koji će nam kreirati budućnost realni. Iako je ta realnost pomalo gorka.

"Poznato je već da naši učenici, nakon što završe matematičku gimnaziju, uglavnom odlaze u inostranstvo, gde se zapošljavaju u najprestižnijim kompanijama", navodi Svetlana Jakšić, sekretar Matematičke gimnazije.

Do 2035, pokazuje „Tošibino“ istraživanje, pojaviće se i uređaji koji nam mogu čitati misli. Zbog toga bi možda trebalo da uživamo u sadašnjosti, jer nam dozvoljava da nešto i prećutimo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се