Читај ми!

Hoking, Čomski, Mask protiv korišćenja veštačke inteligencije u vojne svrhe

Više od 1.000 stručnjaka za tehnologiju, naučnika i istraživača, među kojima fizičar Stiven Hoking i profesor Noam Čomski, potpisalo je otvoreno pismo u kome upozorava na opasnosti autonomnog oružja takozvanih „robota ubica“.

U pismu, koje će biti predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Buenos Ajresu, navodi se da je vojna trka u naoružanju uz upotrebu veštačke inteligencije „loša ideja“.

„Kao što većina hemičara ili biologa nije zainteresovana za pravljenje hemijskog ili biološkog oružja, tako većina istraživača veštačke inteligencije nije zainteresovana za pravljenje oružja sa veštačkom inteligencijom - i ne želi da drugi kaljaju njihovo polje tako što će to raditi“, navodi se u pismu, koje prenosi Tanjug, pozivajući se na svetske agencije

Stručnjaci su pozvali na zabranu upotrebe veštačke inteligencije u kontroli oružja, koja bi bila „izvan značajnije kontrole čoveka“.

Među potpisnicima pisma, koje je objavio Institut za budućnost života, nalaze se i preduzetnik Ilon Mask, jedan od osnivača kompanije „Epl“ Stiv Voznijak i šef „Gugla“ za veštačku ineligenciju Demis Hasabis.

Pitanje „robota ubica“ trenutno je predmet velike debate i nedavno je bilo tema na komitetu Ujedinjenih nacija, koji razmatra mogućnost zabrane nekih vrsta autonomnog oružja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво