Читај ми!

„Gugl“ ozvaničio „Android M“

Na svojoj godišnjoj konferenciji za developere, „Gugl“ najavio novi mobilni operativni sistem - „Android M“, koji će, kako se navodi, doneti pregršt novih funkcija i poboljšanja performansi.

„Android M“ će tokom ove godine zvanično naslediti „Android Lolipop“, koji je aktuelna verzija softvera.

Istovremeno, Sundar Pičai, šef „Android“ odeljenja u „Guglu“, istakao je da se kompanija vratila korenima i poboljšala kvalitet platforme.

Nije otkrio koje ime ili verziju modela će imati „Android M“, ali je prikazao dosta toga što će biti ažurirano.

Istaknuto je da će se „Android M“ fokusirati na šest glavnih sektora: od novih funkcija do poboljšanih performansi i efikasnosti. Jedan od većih fokusa novog operativnog sistema je izmenjeni sistem odobravanja aplikacija.

Korisnicima će biti omogućeno da odobre ili da odbiju pristup kameri ili lokaciji i slično.

Za sada postoji samo osam kategorija odobravanja koje su trenutno dostupne, a aplikacije će odobrenje tražiti kada im to bude bilo potrebno.

„Gugl“ će za „Android M“ redizajnirati i veb-pretragu u svom pretraživaču „Hromu“.

Tu je i nova funkcija pod nazivom "Chrome Custom Tabs", koja informatičarima koji rade na razvoju softvera (developerima), omogućava da ubace veb-pregled direktno u aplikaciju.

„Androidov“ ugrađeni sistem za linkovanje aplikacija (Intents) dobija nadgradnju, omogućavajući aplikacijama da sadržaj otvaraju direktno.

„Android M“ donosi i novi sistem plaćanja, pod nazivom "Android Pay". Sistem koristi NFC i "Host Card Emulation" za "tap-to-pay" servise i suštinski dolazi na mesto aktuelne "Google Wallet" aplikacije.

Developeri će moći da integrišu "Android Pay" u svoje aplikacije za "in-app" kupovinu i plaćanja. "Android Pay" će izvorno podržavati skenere otiska prstiju.

„Gugl“ sa svakom novom verzijom „Androida“ obećava i bolji radni vek i efikasnost baterija, a takav je slučaj i sa „Android M“ verzijom.

Novi operativni sistem doneće funkciju pod nazivom "Doze", koja sistemu omogućava da bolje upravlja procesima u pozadini.

„Android M“ takođe donosi i "USB Type-C" podršku, koja omogućava brže i lakše punjenje uređaja.

Takođe, korisnicima će biti omogućeno da pune druge uređaje preko svog „Android“ telefona.

„Gugl“ je „Android M" omogućio samo kao "developer preview" na "Nexus" 5, 6, 9 i "Nexus Player" uređajima, a lansiranje pune verzije platforme očekuje se tokom ove godine.

Kompanija očekuje od programera i developera da testiraju „Android M“ u narednih nekoliko meseci, kako bi se pronašle greške i poboljšala stabilnost, pre nego što operativni sistem bude lansiran javno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи