Читај ми!

Laptop napunio 30 godina

Pre trideset godina, sredinom aprila, pojavio se prvi komercijalni laptop računar. Jedva da je ličio na ove koje koristimo danas, ali je svakako bio veće čudo.

Baterija je držala čak osam sati. Koristio je flopi disk i imao jednobojni LCD ekran. "T1100", mališa među glomaznim desktop računarima koštao je čak 4.000 dolara. Ipak, revolucija koju je izazvao neprocenljiva je za tehnologiju koja će doći u budućnosti.

„U odnosu na današnje računare ima 16.000 puta manje memorije, 1.000 puta je sporiji, 15 puta slabiju rezoluciju, ali ono što je bitno je što je on tada imao četiri kilograma“, objašnjava Miroslav Aničić iz kompanije „Tošiba“.

Dakle, mogao je da se nosi. Krenulo se u istraživanje izdržljivosti baterija i došlo se do toga da je litijum savršen. Za 30 godina, potpuno smo zaboravili na kablove.

Laptop, tablet i telefon su unučići „Tošibinog“ modela "T1100". Skok u shvatanju da računar ne mora biti vezan za kancelarijski sto uticao je kako na razvoj softvera i interneta tako i na porodične odnose.

U dobrom i u lošem smislu. Mnogi i danas rade dok čekaju decu da izađu iz škole. Neki, opet, nikada neće doći u tu situaciju jer ne dižu prste sa svog prenosivog računara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи