Читај ми!

Sletanje "Falcon 9", ponovo „za dlaku“

Pokušaj kompanije "SpaceX" da se ponovo upiše u istorijske knjige nije uspeo. Nakon što je raketa "Falcon 9" oko 10.10 časova lansirana sa Kejp Kanevarala, stručnjaci te kompanije nisu uspeli da je uspešno vrate na Zemlju.

Bilo je planirano da raketa nakon odvajanja od tereta sleti na platformu pozicioniranu u Atlanskom okeanu oko 10.40 časova. Iako je "Falcon 9" stigao do platforme, sletanje je bilo isuviše grubo, pa je raketa završila preko palube u okeanu.

Direktor "SpaceX" Ilon Mask napisao je na Tviteru da je raketa uspela da sleti, ali da višak bočne brzine nakon sletanja uzrokovao da se prevrne. Video-snimak biće objavljen za par dana kada se platforma vrati u luku.

Uprkos tome što je cilj bio da uspešno sleti na platformu, činjenica da je ovaj i prošli pokušaj raketa uopšte došla do platforme je veliki uspeh.

Sve rakete koje se lansiraju u svemir su jednokratne namene, odnosno, nakon što su obavile svoju svrhu slanja tereta ili ljudi, padaju u okean.

Ukoliko "SpaceX" uspe u svojoj nameri (za šta će imati još desetak pokušaja ove godine) to više neće biti potrebno, jer će rakete moći uspešno da se vraćaju na Zemlju i koriste više puta.

Mask je ranije rekao da izgradnja nove rakete "Falcon 9" košta 54 miliona dolara, koja se posle prvog korišćenja uništava, a njeno jedno slanje košta oko 200.000 dolara goriva.

Ukoliko bi se više puta koristila, to znači da na jedno slanje više ne bi moralo da se troše desetine miliona dolara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво