Читај ми!

Prvi solarni avion stigao u Kinu

Bez kapi goriva „Solarni impuls 2“ je leteo od Mjanmara nešto više od 20 sati i prizemljio se rano jutros u Čungćing, mesto u centralnom delu Kine, završivši petu deonicu puta oko sveta kojim se popularizuje upotreba obnovljivih izvora energije.

Put od Mandaleja, u Mjanmaru, do Čungćinga za prvu letelicu samo na solarni pogon "Solar Impulse 2" trajao je više od 20 sati, prenosi Beta.

Organizatori leta saopštili su da su piloti morali da visoko uzdignu avion preko planinskog predela na jugu Kine i da su morali da nose maske s kiseonikom, a da je temperatura u kabini pala na minus 20 stepeni Celzijusa.

Na put oko sveta "Solar Impulse 2" poleteo je iz Abu Dabija 9. marta, a do sada je imao četiri stanice. Sledeća destinacija je Nanđing, na istočnoj kineskoj obali, odakle će poleteti na prvi prekookeanski, petodnevni put do Havaja.

Avion "Solar Impulse 2" leti bez goriva, a struju dobija isključivo iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg. Očekuje se da etapni let oko sveta, s pauzama, traje pet meseci.

"Solar Impulse 2" je do sada postigao dva rekorda – najduži put pređen u jednom letu i najveću brzinu u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom sveta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара