Читај ми!

Drumska strela – korak ka bolidu Formule 1

Gotovo da nije bilo posetioca Sajma automobila koji nije maštao o barem jednom krugu Drumskom strelom – bolidom koji je projektovao tim sa Beogradskog univerziteta.

Radoznaliji posetioci Sajma automobila verovatno su videli jedno neobično trkačko vozilo, srebrnu Drumsku strelu. Za štandom su bili i momci i devojke, koji odlično poznaju vozilo ne zato što su se pripremali za sajam već zato što su ga lično napravili. Strela je projekat studenata Beogradskog univerziteta, mašinaca, elektrotehničara, ali i ekonomista i menadžera.

Na najprestižnijem takmičenju inženjera na svetu, u teškoj konkurenciji, pred sudijama su branili idejno rešenje. Moguće investitore ubeđivali su da je i najisplativije.

"Četiri različite discipline su i na stazi i one su tu da se utvrdi koji auto je zaista najbrži", objašnjava dizajner Petar Marjanović.

Iako nisu bili najbrži, imali su, kaže, dosta dobre rezultate u odnosu na ciljeve koje su zacrtali i na sredstva kojima raspolažu, kao i na relativno malo iskustvo.

Stiču ga poslednjih pet godina. U timu od četrdeset šestoro najviše je studenata tehničkih fakulteta. Za marketing i finansije podrška stiže sa FON-a i Ekonomskog fakulteta. Ipak, najviše posla imaju mašinci.

"Mi sa Katedre za vazduhoplovstvo zaduženi smo za projektovanje aerodinamike jer svi ovi delovi su obrnuta krila aviona koja umesto da stvaraju silu koja će podići avion, stvaraju silu koja će vezati vozilo za tlo, držati ga u krivinama bliže tlu", kaže Vanja Hasanović.

Iz krivina teorije, Drumskom strelom voze u praksu.

"Ovo je jedini projekat takve vrste, uglavnom na studijama to su projekti po smerovima, to su osnovni projekti teorijskog tipa", ističe vođa projekta Nemanja Matijašević.

A oni su već tokom studija ostvarili inženjerski san – da naprave ono što su projektovali.

"Univerziteti više nemaju toliko para da opreme svoje laboratorije i da mladi inženjeri, odnosno studenti, uče kroz laboratorijski rad i kroz eksperimentalni rad", kaže njihov mentor Aleksandar Veg i dodaje da su takvi projekti mogućnost da ponovo regrutuju mlade inženjere.

Takve probleme nemaju fakulteti u bogatijim zemljama. Sponzori su im kompanije poput BMV-a i "Mercedesa", a budžeti veći i do 40 puta. Nedovoljno da obeshrabri naše studente.

"Svake sezone i na mišiće izguramo dobre rezultate", ističe Matijašević

Tome se nadaju već u maju, kada će predstaviti najnoviji model Drumske strele, još sličniji bolidu Formule 1.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се