Читај ми!

Sajber superpljačka, 100 banaka na meti

Ruska kompanija „Laboratorija Kasperski“ otkrila je da je oko 100 banaka iz više od 30 zemalja širom sveta bilo na meti nepoznate hakerske grupe. U istragu verovatno najveće sajber pljačke u istoriji uključeni Interpol i Europol.

Finansijski svet već danima potresa vest o sajber pljački do sad neviđenih razmera.

Kako navode u „Kasperskom“, dosad potvrđeni slučajevi hakerskih napada koštali su banke oko 300 miliona dolara, ali stručnjaci te kompanije upozoravaju da bi istragom mogao biti utvrđen i triput veći iznos, što znači da bi konačna šteta mogla biti milijardu dolara, prenosi Tanjug.

U istragu o napadima, koji su trajali dve godine, a čiji je nivo sofisticiranosti bilo toliko visok da ih je bilo teško uočiti, uključeni su Interpol i Europol.

Nekoliko banaka je opljačkano u Rusiji, navode nezvanični izvori, a na meti hakera su bile i banke u Japanu, Holandiji, Švajcarskoj i SAD.

Pretpostavlja se da su hakeri slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenima u bankama i tako pratili sadržaje na monitorima računara za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije.

Kako je agenciji Sputnjik rekao Anton Šingarov, jedan od stručnjaka kompanije sa sedištem u Moskvi, reč je o dosad najsofisticiranijem kriminalnom napadu, pri čemu je korišćen metod koji su u prošlosti koristile vlade.

Prema njegovim rečima, napad na svaku banku trajao je u proseku dva meseca, a dnevno je radilo po desetak hakera, koji su se postepeno infiltrirali u samo srce bankarskog sistema i na kraju uspeli da uđu u ceo sistem.

„Kontrolisali su račune, uspeli su da prebacuju novac s jednog računa na drugi, a banke nisu ni shvatale da su napadnute“, objasnio je Šingarov.

O toj hakerskoj grupi, ističa Šingarov, ne zna se ništa sem da je reč o družini od hiljadu, možda i nekoliko hiljada kriminalaca koji imaju unutrašnju hijerarhiju.

Da su napadnute, banke su otkrile tek nakon što je jedan od bankomata počeo da izbacuje novac, pa su angažovale kompaniju za softversku zaštitu, koja je sprovela preliminarnu istragu i saopštila da šteta od 300 miliona dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća, zaključuje Sputnjik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво