Читај ми!

Imejlom „poslali“ majstorski ključ u svemir

Astronautima sa Međunarodne kosmičke stanice (MKS) zatrebao je majstorski ključ, a Nasa im ga je poslala imejlom sa Zemlje!

Prvi put od postojanja MKS, astronauti su pomoću 3D štampača, specijalno napravljenog za okruženje bez gravitacije, napravili majstorski ključ koristeći digitalne planove koji su im imejlom poslati sa Zemlje.

Inženjeri iz kalifornijske kompanije "Made in Space", koja je napravila eksperimentalni printer, čuli su tokom redovne komunikacije posade MKS sa kontrolom na Zemlji da je Međunarodnoj kosmičkoj stanici potreban majstorski ključ.

Onda im je palo na pamet da predlože Nasi da sačeka sa slanjem ključa, već da im naprave digitalni plan za izradu alata, koji im je nakon toga poslat. Četiri sata kasnije, štampač je izbacio završeni funkcionalni majstorski ključ.

„Majstorski ključ je prvi objekat koji smo osmislili na Zemlji i digitalno ga poslali u svemir. Izradili smo plan i poslali im ga brže nego što bi ijedna raketa mogla“, rekao je osnivač kompanije Majk Čen.

Prema njegovim rečima, ovo je ujedno i prvi uspešno obavljen eksperiment tog tipa. „Poslali smo sve zajedno 21 nacrt, koji će poslužiti za pravljenje prvih alata i objekata koji neće biti izrađeni na Zemljinoj površini“, istakao je Čen.

Štampač 3D je dostavljen MKS pre dva meseca, a prva i jedina stvar, do juče, koju je napravio jeste komponenta za sam štampač. Službe za istraživanje svemira se nadaju da će jednog dana pomoću njega moći da prave delove za neispravnu opremu.

Kompanija "Made in Space" planira da prvu, malu verziju štampača zameni sledeće godine velikim, komercijalnim uređajem.

Evropska agencija za istraživanje svemira planira da prebaci sopstveni 3D štampač takođe sledeće godine.

U međuvremenu, majstorski ključ i drugi delovi alata napravljeni u svemiru biće poslati nazad na Zemlju kako bi se obavilo detaljno upoređivanje sa onim napravljenim na Zemlji. Time će se utvrditi kvalitet izrade uređaja u svemiru.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара