Читај ми!

Raketna krila kao u „Ratovima zvezda“

„Iks“ krila na svemirskim brodovima svim ljubiteljima naučne fantastike bude uspomene iz „Ratova zvezda“, ali kompanija „Spejs iks“ i njen direktor Elon Mask objavili su fotografije na kojima se vide prava, funkcionalna raketna krila u pomenutoj „iks“ konfiguraciji. Predstavljena je pokretna morska platforma, na koju će rakete „falkon 9“ te kompanija moći da slete.

Milijarder i preduzetnik rekao je da se „iks“ krila testiraju kako bi pomogla u kontrolisanju leta rakete „falkon 9“ prilikom vraćanja u atmosferu.

Prednost ovakvog rasporeda krila jeste što ona omogućavaju mnogo bolju kontrolu rakete, a svaki od četiri kraka krila moći će nezavisno da se pomera, prilagođava i kontroliše.

„Nova krila biće uvučena prilikom poletanja, ali će biti izbačena kada raketa počne da se vraća u Zemljinu atmosferu, kako bi mogli da je što preciznije usmere“, rekao je Mask.

Osim novih krila, predstavljena je i mobilna morska platforma na koju će raketa sletati u slučaju da mora da sleti na vodu.

„Autonomna brodska platforma za sletanje koristi modifikovan pogon sa naftnih plaformi kako bi ostala tačno na zacrtanoj poziciji iz minimalna odstupanja od tri metra“, istakao je američki preduzetnik.

Mask je još pre nekoliko godina potpisao ugovor sa Nasom o budućem snabdevanju Međunarodne kosmičke stanice, a njegova kompanija „Spejs iks“ radi na razvoju „falkon 9“ - prve rakete koja će moći da se koristi više puta.

Zbog toga, precizno upravljanje prilikom povratka i sletanja krucijalni su za uspeh tog projekta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво