Читај ми!

Srušila se „Virdžinova“ svemirska letelica!

Kompanija „Virdžin galaktik“ saopštila je da je njena suborbitalna letelica "SpaceShipTwo" pretrpela „tešku anomaliju“ tokom današnjeg probnog leta, što je razlog pada i gubitka letelice. Jedan pilot je poginuo, drugi je teško povređen.

„Naša najveća briga je stanje pilota, koje je za sada nije poznato“, navodi se u saopštenju. „Druga, matična letelica 'WhiteKnightTwo' bezbedno se spustila.“

Međutim, prema najnovijim informacijama koje su objavili američki mediji, jedan pilot je poginuo, dok je drugi teško povređen.

Dva pilota su se tokom leta nalazila u kokpitu. Bila su opremljena padobranima, čije su kupole spažene iznad Vazdušno-svemirske luke „Mohave“ u Kaliforniji, baze iz koje su poleteli "SpaceShipTwo" i matični "WhiteKnightTwo".

Svedok nesreće, fotograf Ken Braun rekao je da letelica za svemirski turizam eksplodirala pošto se oslobodila od matičnog aviona koji ju je nosio na veliku nadmorsku visinu.

Direktor aerodroma Stjuart Vit izjavio je za lokalnu televiziju da se suborbitalna letelica srušila istočno od ove vazdušne luke.

Do anomalije je došlo kada je "SpaceShipTwo" upalio motore tokom leta, prvi put nakon devet meseci.

U međuvremenu je „Virdžin galaktik“ menjao sastav goriva, ne bi li dobio bolje rezultate hibridnih motora.

Inače, „Virdžin galaktik“ je preteča u mladoj grani turističke svemirske industrije, pošto je više od 800 ljudi platilo ili je dalo depozit za let svemirskim brodom na nadmorskoj visini od oko 45.000 metara dajući priliku putnicima da vide Zemlju postavljenu nasuprot crnila svemira i da nekoliko minuta provedu u bestežinskom stanju u orbiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи