Читај ми!

„Sikorski“ predstavio „rejdera“ sa duplim rotorom

Helikopter „S-97 rejder“, za čiji dizajn proizvođač tvrdi da je revolucionaran i da će drastično doprineti povećanju maksimalne brzine, kao i boljim ukupnim performansama, konačno je predstavljen javnosti.

Četiri godine ispitivanja i razvoja trebalo je da „Sikorski“ konačno predstavi „rejdera“, koji na sebi ima dupli koaksijalni rotor koji će mu omogućiti da dostigne i 500 kilometara na sat.

„Predstavljanje novog helikoptera je retko. Predstavljanje nove konfiguracije još je ređe“, ističe Kris van Bujten, potpredsednik odeljenja za razvoj tehnologije i inovacija u „Sikorskom“.

Dizajniran je tako da može da ponese oko pet tona tereta, ili šest vojnika sa punom opremom i posadu. Potpuno naoružan „rejder“ će, kako se veruje, leteti najmanje 407 kilometara na sat, a nenaoružan će moći da dostigne i 500 kilometara na sat.

Zbog jedinstvenog sistema rotora koji se okreću suprotno jedan drugom, „rejder“ je u stanju da dostigne mnogo veću brzinu od uobičajenih helikoptera, ali i da bude daleko agilniji i manevarski bolji.

Osim toga, moći će i da vrši vazdušno dosipanje goriva pri brzini od 400 kilometara na sat, što je daleko više nego bilo koji drugi vojni helikopter.

Maksimalni domet sa jednim rezervoarom biće 570 kilometara, a moći će i da se popne na visinu od tri kilometra.

Od naoružanja za sada je poznato da će imati mitraljez 12,7 milimetara (0.50 cal) sa 500 metaka i raketne bacače sa sedam raketa.

Za sada su napravljena dva komada, a vojni testovi otpočenju 2015. godine. Veliko interesovanje već su pokazale neke zemlje, a Brazil je ove godine potpisao i ugovor o saradnji sa američkom kompanijom.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи