Читај ми!

„Fijat 500-iks“ predstavljen u Parizu!

Kompanija „Fijat“ pokazala je svetu na Sajmu u Parizu dugo očekivani model „fijat 500-iks“. Štand na kome je predstavljen ovaj „krosover“ dizajnirao je Ron Arad.

Veliki salon u Parizu najveći je takve vrste u svetu, što proizvođači veoma dobro znaju i koriste za promocije noviteta svih vrsta.

Lansiranjem „fijata 500-iks“ (Fiat 500X) kompanija „Fijat“ je dopunila paletu automobila baziranu na modelu 500, u kojoj je i „fijat 500-L“, koji se proizvodi u fabrici u Srbiji.

Model „500-iks“ proizvodiće se u Italiji. Kompanija za sada nije saopštila datum početka prodaje tog modela i cenu, a očekuje se da se da prva vozila stignu u prodajne salone početkom 2015. godine.

U ponudi će biti dve verzije ovog krosovera - jedna „urbanog karaktera“ i druga namenjena rekreativnim aktivnostima.

Automobil je dug 425 santimetara, širok 180 i visok 161 santimetar. Prtljažnik je zapremine 350 litara. Model se nudi u 12 boja i sa osam tipova dizajna aluminijumskih felni.

U početku će u ponudi biti jedan dizel i dva benzinska motora snage 140 i 120 konjskih snaga.
Automobil ima šest vazdušnih jastuka, svetla za maglu, nov sistem stabilizacije ESC, sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova "Traction +" (kod 2WD verzije), "Lane Assist", "Blind Spot Assist", kameru za vožnju unazad, "Brake Control", "Drive Mode Selector" (Auto, Sport, All Weather), "Uconnect" multimedija sistem, Blutut i druge uređaje i opremu.

Najnoviji „Fijatov“ automobil prodavaće se u više od 100 zemalja sveta, među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

Predstavnici italijanskog auto-giganta kratko su najavili današnju premijeru u Francuskoj: „Ostalo je još malo vremena! Odbrojavanje je počelo! Za nekoliko sati moći ćete da vidite novi 'Fijatov' krosover! To će biti nezaboravno predstavljanje, na štandu koji će ostati zapamćen, posebno dizajniranim od strane Rona Arada!“

„Automobili sa potrošnjom od jednog litra pravi su hit ovogodišnje manifestacije. 'Reno', 'Sitroen' i 'Foksvagen' prihvatili su opkladu francuske vlade pre četiri godine i sada na njihovim štandovima možete videti prototipove od kevlara i aluminijuma, sa hibridnim pogonom koji troši samo jedan litar goriva i minimalno zagađuje čovekovu okolinu“, javlja novinar RTS-a Dragan Milutinović sa Sajma u Parizu.

Prema predviđanjima stručnjaka, svetska proizvodnja automobila u 2015. godini premašiće 100 miliona, ali zato potražnja za automobilima opada, naročito u svetlu ruske i ukrajinske krize. Evropsko tržište, predviđaju stručnjaci, pašće za 15 odsto, rusko tržište je kolač oko koga se svi otimaju – izvesti automobile u Rusiju žele svi, a dolazak Putina u Srbiju iskoristiće naša vlada koja je suvlasnik sa 'Fijatom' da za sledeću godinu obezbedi kontingent od 10.000 vozila bez carine, koja bi trebalo iz Kragujevca da se izvezu u Rusiju.

I „Fijatu“ i nama to bi značilo mnogo, a realne šanse postoje, jer se više od 67 odsto proizvodi u Srbiji, potvrdili su nam u „Fijatu“, dodao je Milutinović.

Mnogo je novih premijera, većinom hibridnih i električnih vozila. Dosta je i obnovljenih modela, a svuda je prioritet smanjivanje potrošnje i ekologija.

Međunarodni sajam automobila u Parizu svake godine poseti oko milion i 200 hiljada ljubitelja automobilizma.

Za ovo izdanje salona planirano je 100 automobilskih premijera.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво