Читај ми!

Prva Ruskinja na Svemirskoj stanici!

Tročlana ekipa astronauta stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon leta od oko šest sati posle poletanja s kosmodroma u Bajkonuru. U timu je i Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina i prva Ruskinja na MSS-u.

„Sojuz TMA-14M“ sa ekipom u kojoj su još i jedan Amerikanac i jedan Rus, lansiran je sinoć iz Bajkonura, u Kazahstanu, navodi se u saopštenju Centra za kontrolu letenja (Tsoup).

Njihova misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) trebalo bi da traje 168 dana, prenosi Beta.

U novoj ekipi koja je stigla na MSS su Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina, i prva Ruskinja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor.

Astronauti će se na Stanici pridružiti ekipi u kojoj su Rus Maksim Suraev, Nemac Aleksander Gerst i Amerikanac Rid Vajsmen.

„Ekipa na MSS toplo je primila novopridošle“, naveo je Centar za kontrolu letenja.

Rusija je 2013. obeležila 50. godišnjicu od leta prve žene u svemir, Ruskinje Valentine Tereškove, 16. juna 1963. godine.

„To je moj posao“, kratko je rekla 38-godišnja Serova novinarima uoči misije.

Komentarišući kako će podneti razdvajanje od porodice i ćerke, Ruskinja je naglasila: „Biću prva žena iz Rusije na MSS. Mi, kao tim, imamo odgovornost prema ljudima koji su nas obučili i ja im poručujem da ih nećemo razočarati“.

Ruski „Sojuz“ od 2011. godine služi kao jedino sredstvo prevoza za posade ka svemiru, sa cenom za jedno mesto u toj letelici od 71 miliona dolara.

Ranije ovog meseca, NASA je odlučila da prekine zavisnost od ruskih letelica i odabrala je „Boing“ i „Spejseks“ za transport astronauta na Svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kompanija „Spejseks“ navela je da će jedno mesto u toj letelici koštati 20 miliona dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво