Читај ми!

Rusija će zaštititi svoj internet od sankcija

Moskva planira uvođenje mera za „obezbeđivanje“ interneta u Rusiji od eventualnih sankcija Zapada, ali nema nameru da samu sebe izoluje od svetskog interneta, izjavio je danas predstavnik Kremlja za štampu Dmitrij Peskov.

„Naravno, nema govora o tome da Rusija može biti isključena iz svetskog interneta. Ne pripremamo se za takvu mogućnost, niti je razmatramo“, rekao je Peskov.

„Ipak, u poslednje vreme, naši partneri u SAD i EU pokazali su veliku dozu nepredvidivosti. Moramo da budemo spremni za sve mogućnosti“, dodao je portparol.

Prema mišljenju analitičara, Moskva strahuje da bi eventualne buduće sankcije Zapada mogle da imaju uticaja na pristup Rusije internetu.

Ruski list Vjedomosti je danas objavio da će Vladimir Putin u ponedeljak predsedavati sednici Saveta bezbednosti koji će razmotriti „obezbeđivanje“ ruskog sajber-prostora.

Peskov je danas potvrdio da vlasti planiraju mere za bezbednost interneta u Rusiji i rekao da će te mere biti „stalno razmatrane, na raznim nivoima i u raznim službama“.

„Zna se ko je glavni amdinistrator interneta u svetu. Zbog njegove nepredvidivosti, treba da razmislimo o obezbeđivanju svoje sigurnosti“, rekao je predstavnik Kremlja, aludirajući na SAD.

Vjedomosti su navele i da kontrola ruskog interneta ne bi bila jednostavna jer je on, za razliku od kineskog, duboko integrisan u svetsku mrežu.

Međutim, stručnjaci pretpostavljaju da ruske vlasti ipak žele da se pripreme za formiranje posebnog, domaćeg interneta, uz kontrolu prometa podataka sa inostranstvom.

Pre nekoliko meseci, zakonom je naređeno preduzećima čija je aktivnost povezana s interentom, da sve lične i poslovne podatke drže u Rusiji.

Drugim zakonom je blogerima naređeno da se, kao što moraju i mediji, registruju kod vlasti i da proveravaju instinitost informacija koje prenose.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво