Читај ми!

Odštampali auto za 44 sata!

Trebalo im je svega 44 sata da ga naprave i osposobe za vožnju – nije ni čudo ako se uzme u obzir da mu je šasija štampana na 3D štampaču i da se sastoji iz svega 40 komponenti. Može da „juri“ 65 na sat!

Odavno postoje odštampane 3D zgrade, haljine, šeširi, nakit, pa čak i delovi tela.

A onda je, nedavno, svet dobio i „Strati“, prvi 3D automobil koji je nastao direktnim korišćenjem tehnika digitalne štampe.

Sklopljen je od samo 40 delova, što je drastično manje od konvencionalnih automobila koji sadrže više od 20.000 komponenti.

Delo je „Lokal motorsa“, kompanije iz Arizone, čijim zaposlenima je trebalo 44 sata da odštampaju i sastave sve tokom Međunarodnog sajma proizvodnih tehnologija 2014. u Čikagu.

„Strati“ može dostići brzinu od 65 kilometara na sat, dok mu baterija omogućava da pređe od 190 do 240 kilometara.

Šasija mu je zaista napravljena iz jednog komada, što možete videti na snimku, uz pomoć ogromnog štampača. Stvorena je od slojeva i slojeva crne plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Točkovi, sedišta, instalacija, vešanje, električni motor i vetrobransko staklo ovog dvoseda su standardni.

„Mi smo prva kompanija koja je ovo uradila uz pomoć ojačane termoplastike. Sedišta, šasija, vozačka tabla, centralna konzola i krov, sve će to uskoro biti 3D štampano“, naglasio je Džon Rodžers, generalni direktor „Lokal motorsa“.

Kompanija planira serijsku proizvodnju i nada se da će moći da prodaje štampane automobile po ceni između 18 i 30 hiljada dolara, u zavisnosti od opreme koju kupac želi.

Inače, „Lokal motors“ je do sada pravio motocikle, motorizovane skejtbordove i druge vrste vozila.

Što se tiče ogromnog 3D štampača, obezbedila im ga je firma "Cincinnati Inc", i mnogo, mnogo je veći od uobičajenih.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво