Читај ми!

„Pametne“ patike vas vode do odredišta

Junakinja filma „Čarobnjak iz Oza“ Doroti treba samo da lupi svojim crvenim cipelicama pa da se vrati svojoj kući u Kanzasu, a od septembra će slično biti moguće i u stvarnom svetu. Naime, jedna indijska firma obećava da će to uraditi sa novim, „pametnim“ patikama, opremljenim GPS-om, koji će uz pomoć vibracije nosiocu davati uputstvo kuda treba da ide.

Crvene patike koje će računati broj koraka, udaljenost i broj kalorija, pod nazivom "lechal", što na jeziku hindu znači „povedi me sa sobom“, naći će se u prodaji od sledećeg meseca, prenosi AFP.

Patike će uz pomoć blututa biti povezane sa pametnim telefonom i uz pomoć „Gugl mapsa“ slati signal i usmeravati čoveka da treba da ide levo ili desno.

Ove patike su smislili inženjeri – tridesetogodišnji Krispijan Lorens i dvadesetosmogodišnja Anirut Šarma, koji su svoju firmu osnovali u malom stanu 2011. godine, a uz podršku investitora sada imaju 50 zaposlenih.

„Dobili smo ideju i shvatili da bi to pomoglo slabovidim ljudima“, rekao je Lorens i dodao da su ih i sami probali, a onda je pomislio: „Čekaj malo, pa i ja bih voleo ovo da imam.“

Lorens objašnjava da te patike pružaju osećaj slobode, jer više nema potrebe gledati u telefon i pratiti mapu.

„Zamislite da vas neko drži za rame i usmerava, vaše telo prirodno reaguje i skreće levo ili desno, a to je način na koji funkcionišu patike 'lechal'“, kaže on.

„Pametne“ patike se već nalaze na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i deci čiji roditelji žele da znaju gde se ona nalaze, ali Lorens i Šarma veruju da će to biti prve patike koje će biti namenjene svima i da će se fokusirati i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.

Oni kažu da do sada već imaju 25.000 porudžbina za patike čija se cena kreće od 100 do 150 dolara. Do sada su ih prodavali putem preporuka i preko sajta, a u pregovorima su sa kompanijama iz Indije i SAD, piše AFP.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи