Читај ми!

Kina korak bliža supersoničnim podmornicama

Kombinujući tehnologiju tečne membrane sa superkavitacijom kineski naučnici tvrde da su korak bliže razvijanju supersoničnih podmornica, koje bi od Šangaja do San Franciska mogle da stignu za manje od dva sata, prenosi portal „Saut Čajna morning post“.

Nova tehnologija koju je razvio tim naučnika iz Laboratorije za kompleksni protok i transfer toplote sa Instituta za tehnologiju u Harbinu – mogla bi da omogući da se podmornice i torpeda pod vodom kreću izuzetno velikim brzinama.

Li Fengčen, profesor mehanike, rekao je da zbog inovativnog pristupa tog tima oni sada mogu da kreiraju komplikovani vazdušni „balon“ neophodan za brzo kretanje pod vodom.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog potencijala koji to sa sobom donosi“, naveo je on dodajući da ima još mnogo nepoznanica koje treba rešiti. Voda izaziva više trenja i otpora pri kretanju nego vazduh, što znači da se obične podmornice ne mogu kretati brzo poput aviona.

Kineski profesor podseća se da je tokom Hladnog rata sovjetska vojska razvila tehnologiju nazvanu superkavitacija, koja je uključivala stvaranje vazdušnog balona oko podmornice što bi omogućilo brodu da izbegne otpor vode.

Koristeći tu tehnologiju sovjetski superkavitacioni torpedo nazvan „škval“ mogao je da dostigne brzinu od 370 kilometara na sat, što je bilo mnogo brže od bilo kog običnog torpeda.

U teoriji, superkavitaciono plovilo moglo bi da dostigne brzinu zvuka pod vodom, ili oko 5.800 kilometara na sat, što bi, prema izveštaju kalifornijskog Instituta za tehnologiju iz 2001. godine, moglo da smanji vreme putovanja s jedne na drugu obalu Atlantskog okeana na manje od sat vremena, dok bi za putovanje s jedne na drugu obalu Tihog okeana trebalo oko sto minuta.

Problemi superkavitacije 

Međutim, superkavitaciona tehnologija se suočava sa dva velika problema. Da bi vazdušni balon mogao da se formira i održava, plovilo mora da dostigne veliku brzinu, blizu 100 kilometara na sat.

Drugi problem je taj što je izuzetno teško – skoro nemoguće – da se brodom u balonu upravlja konvencionalnim mehanizmima poput kormila, zato što je potrebno da ceo brod bude „obavijen“ balonom, a ukoliko kormilo ne dotiče vodu ne može ni da usmerava brod.

Ta dva razloga su zato veoma ograničila upotrebu superkavitacije, pa se tehnologija upotrebljava na torpedima i plovilima bez ljudske posade.

Li kaže da je njegov tim naučnika uspeo da reši oba problema.

Kada se nađe u vodi, plovilo počinje da premazuje svoju površinu specijalnom tečnom membranom. Iako voda vremenom troši ovu membranu, ona bi izdržala dovoljno da se brod ubrza do 75 kilometara na sat kada bi se ušlo u superkavitaciono stanje.

Tečna membrana bi takođe mogla da pomogne i u upravljanju podmornicom, pošto bi sa preciznim kontrolisanjem nanošenja tečne membrane mogli da se stvore neravnomerni slojevi na različitim delovima, čime bi se trenje iskoristilo za usmeravanje plovila.

„Naš metod je drugačiji od bilo kog drugog pristupa, poput vektorskog pogona. Kombinujući tehnologiju tečne membrane sa superkavitaciom, uspeli smo da rešimo mnoge probleme i olakšamo upravljanje podmornicom“, istakao je Li.

Osim Kine i Rusije, razvojem plovila i oružja zasnovanog na superkavitacionoj tehnologiji bave se i zemlje poput Nemačke, Irana i SAD.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи