Napravljeno prvo solarno gorivo

Evropski naučnici uspeli su da sintetišu prvo svetsko obnovljivo gorivo iz sunčeve svetlosti, vode i ugljen-dioksida. Ukoliko uspeju da sprovedu eksperiment na većem nivou i proizvedu veću količinu goriva to bi moglo da označi početak energetske revolucije.

Do velikog dostignuća otkrili su naučnici na projektu „Solar džet“, koji već četiri godine pokušavaju da naprave solarni reaktor koji koristi usmerenu sunčevu svetlost da zagreje okside metala.

Voda i ugljen-dioksid se tada propuštaju kroz reaktor na 700 stepeni Celzijusa, pri čemu se dele i formiraju sintetički gas od hidrogena i ugljen-monoksida.

„Osnovna zamisao nam je da proces sagorevanja vratimo unazad“, ističe Patrik Leklerk, vođa projekta u Institutu za tehnologije sagorevanja u Štutgartu.

„Uzeli smo ugljen-dioksid i vodenu paru i energiju da bi stvorili gorivo“,

Nakon toga, Fišer-Tropš procesom gas se transformiše u hidrokarbonsko gorivo slično kerozinu.

Projekat je i dalje u eksperimentalnoj fazi, a dosad je tek jedna posuda veličine čaše proizvedena u laboratoriji. Ali naučnici smatraju da bi ovaj proces mogao da postane jeftin izvor čistog i obnovljivog goriva.

„Usavršavanje ove tehnologije značiće da ćemo jednog dana biti u stanju da proizvodimo jeftino, čisto i obnovljivo gorivo za avione, automobile i druge oblike transporta“, kaže evropski komesar Mer Geogegan Kuin.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 04. maj 2014, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

???

Kad ste pre desetak dana pisali o brodovima na morsku vodu, u komentaru sam napisao da je takvo gorivo napravljeno i kod nas:
- U procesu fotokatalitičke reakcije u kvarcnom reaktoru, UV svetlom, katalizatorom TiO2:
- vodu oksidujete,
- CO2 redukujete i ,
- dobijate alkohol - metanol koji je dobro gorivo za motore.
Istraživanje je oblavljeno na jednom od naših simpozijuma, ali kod nas do sada nije bilo interesovanja i ako tim raspolaže sa dosta radova koje idu u korak sa svetskom tehnologijom.
Dobar deo radova na bazi alkohola rađem je po konkursu ministarstva nauke u periodu 2005god. - 2007 gid. ali ni jwdan nije realizovan. Ako bi objavio imena ko od " odgovornih " zna za istraživanje, Vi komentar ne bi objavili - imam iskustva od ranije.

(nedelja, 04. maj 2014, 01:50) - anonymous [neregistrovani]

Sedi 1

Čudno da niste, u tekstu koji ste preneli, napisali da mešavina ugljen dioksida i vode daje ugljenu kiselinu (H2CO3), a ne hidrogen. :)

Ovih dana stalno pronalazimo neke alternative energiji...

(subota, 03. maj 2014, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Los hemicar

Ja se ne razumem u hemiju, ali ono sto mi je ostalo jos iz skole jeste da ugljenmonoksid i nije bas nesto sto bi voleli da nasi automobili isputsju...

(subota, 03. maj 2014, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Nije ni danas skupo

Nije gorivo ni danas skupo nego Pera Mile Djole Stanko Jovan Dragojlo Cveta Stevica Cvrca..., dok se ugrade, ne radeći ama baš ništa, skoči nebu pod oblake.
Da vidite samo koliko košta 100 grama srpskih malina u Oslu. Tako to biva, kako bi oni bogati bili bogati da neko ne izdiše od njihovog badžibozluka.
Gledao sam skoro negde raspodelu cene čokolade. Samo par procenata ide prozvođaču a preko 50 je trgovinska marža. Tako i sunce da siđe sa neba pa nije dovoljno.
Zalud, gramzivost je jača.

(subota, 03. maj 2014, 19:00) - ;-) [neregistrovani]

re: TV-pretpati se


Isto je i sa TV pretpatom, kako je naplatiti a ne diskriminisati ostale kad ne postoji samo jedna TV kuća!

(subota, 03. maj 2014, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Pokusavaju

da zaobidju Rusiju.Odavno se zna da se gorivo moze dobiti iz vode,ali kome je to u interesu kad vode ima svugde,kako da je naplate!

(subota, 03. maj 2014, 17:57) - Dragan [neregistrovani]

Poziv investitorima da se uključe u domaći program razvoja solarnog goriva

Direktor razvojnog centra u Nemačkoj koji je prvi počeo sa ovim eksperimentima je naš čovek iz Šumadije koji nastavlja da realizuje ovaj program u Srbiji i koji je otvoren za sve domaće i strane privrednike i institucije zainteresovane da se uključe u ovaj domaći program razvoja solarnog goriva.

(subota, 03. maj 2014, 17:29) - ;-) [neregistrovani]

TV-pretpati se


A hoće li naplaćivati i TV pretplatu uz račun za tu struju?

(subota, 03. maj 2014, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

nex

Industrijska, tehnološka, ne bi bilo loše da sledeća bude energetska. Jedino ćemo na moralnu da popričekamo.