Читај ми!

Све што могу они, могу и ја!

Један „Млазни човек“ из Швајцарске обележио је дан за нама. Његов најновији подвиг - формацијски лет са два млазна акро-авиона „Л-39Ц албатрос“ - делује (научно)фантастично.

Народ уме да каже „човек није птица па да лети". Швајцарски пилот Ив Роси се већ годинама не слаже са том изреком. И успешно је демантује!

„Млазни човек" (Jetman), како су га прозвали, у историју авијације ушао је још у новембру 2006. године као први (и за сада једини) човек који је самостално, са крилима закаченим на своја леђа, летео на млазни погон.

Више од 15 прототипова је Роси направио током 10 година рада на свом изуму. На крају је успео, са погоном из чак четири млазна мотора, висиномером и малецном командом за гас!

Лет је тада трајао пет минута и 40 секунди.

Године 2008, овај 52-годишњак из Нојшатела је први пут извео званичан лет преко швајцарских Алпа пред медијима. Исте године је прелетео и Ламанш, што се уживо преносило у чак 165 земаља света. Требало му је 13 минута.

Ове године, тачније 7. маја, је ишао и преко Великог кањона у Аризони уз помоћ своји 2,4 метра дугачких крила.

Али је прво морао стрпљиво да сачека да му Федералне авијацијске власти САД класификују крила са ракетним моторима као летелицу, да прође 25-40 сати пробних летова, и на крају добије дозволу за прелет. 

Јуче је отишао корак даље - у пратњи два млазњака типа „Л-39Ц албатрос" из познате француске акро-групе „Брајтлинг", извео је пар формацијских летова, поново изнад швајцарских Алпа.

Лет је започео искакањем из хеликоптера, а слетео је падобраном.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара